Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Da li je svet spreman da se suoči sa nuklearnim ratom?


11.02.2019

Da li je svet spreman da se suoči sa nuklearnim ratom? Ne, stoga zabranimo nukelarnu bombu

Sedamdeset četiri godine nakon što je nuklearno oružje uništilo japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, rizik od ponovne upotrebe nuklearnog oružja je u porastu. Daleko od toga da preduzmu korake da ispune svoje dugogodišnje obaveze u oblasti nuklearnog razoružanja, države koje poseduju nuklearno naoružanje danas usavršavaju svoje arsenale, razvijaju nove vrste nuklearnog oružja i čine ih lakšim za upotrebu. A incidenti među oružanim snagama država sa nuklearnim naoružanjem i njihovim saveznicama događaju se zabrinjavajuće često.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) je duboko zabrinut zbog uznemirujućeg urušavanja okvira za kontrolu nuklearnog razoružanja i kontrolu oružja. Nedavne odluke doprinose zabrinjavajućem trendu nove trke nuklearnog naoružanja, a samim tim i povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja. MKCK poziva dotične države i one koji su u poziciji da na njih utiču, da preokrenu ovaj uznemirujući trend.

 

Da bi se zaustavio porast od nuklearnih rizika u svetskoj politici, MKCK, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (MFCK) i širi Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i  danas pokreću globalnu kampanju. Cilj video kampanje je da se dodatno skrene pažnja javnosti na katastrofalne humanitarne posledice nuklearnog rata i da u krajnjoj liniji ohrabri ljude da podstaknu svoje vlade da potpišu i ratifikuju Sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

 

Pogledajte video ovde: https://youtu.be/DI7z03zVa3I

Javnost je pozvana da se prijavi i sazna više o kampanji ovde: www.notonukes.org

„Svaki rizik od upotrebe nuklearn og oružja je neprihvatljiv. Sporazum predstavlja svetionik nade i bitnu meru za smanjenje rizika od nuklearne katastrofe “, izjavio je predsednik MKCK-a Piter Maurer.

Do sada je sedamdeset država potpisalo Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, a dvadeset i jedna država je ratifikovala ili na neki drugi način pristupila Sporazumu.

“U mnogim zemljama, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca rade sa vladama, nacionalnim parlamentima i civilnim društvom kako bi omogućili brzo pristupanje Sporazumu. Nastavićemo da radimo u okviru naše mreže kako bismo zagovarali ideju sveta bez nuklearnog oružja. Ništa ne može da pripremi svet za užase nuklearnog rata. Nakon 74 godine, još uvek nismo naučili lekciju o patnji, razaranju i smrti Hirošime i Nagasakija “, rekao je predsednik MFCK-a Frančesko Roka.

“Građani, parlamenti i civilno društvo imaju ključnu ulogu u smanjenju rizika od upotrebe nuklearnog oružja. U vreme rastućih međunarodnih napetosti, pozivam sve da deluju hitno i odlučno kako  bismo završili sa erom nuklearnog oružja ”, rekao je gospodin Maurer.

Nuklearno oružje je najrazornije i najubojitije oružje ikada izmišljeno. Japanski Crveni krst i MKCK su bili direktni svedoci ove tvrdnje u Hirošimi i Nagasakiju 1945. godine, dok su pokušavali da pomognu umirućima i povređenima. Nuklearne eksplozije ubile su desetine hiljada ljudi, uništile medicinske ustanove,  ostavljajući za sobom užasne uslove preživelima.

I dan danas, bolnice Japanskog Crvenog krsta još uvek leče žrtve raka, uključujući i one od leukemije, koje se mogu pripisati zračenju atomskih eksplozija iz 1945. godine.

Dobro dokumentovani dokazi o katastrofalnim humanitarnim posledicama nuklearnog naoružanja bacaju značajnu sumnju na to da li se to oružje može koristiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Na osnovu toga, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca uporno poziva na prestanak upotrebe nuklearnog oružja i na njihovu potpunu zabranu i eliminaciju.

Ključne poruke:

  1. Nuklearno oružje koje je upotrebljeno 1945. godine je imalo strašne humanitarne posledice, a ukoliko bi danas bilo upotrebljeno izazvalo bi neprocenjivu ljudsku patnju i imalo globalne i dugoročne posledice po životnu sredinu, zdravlje i razvoj. Kad bi došlo do nuklearnog rata, kapacitet za reagovanje bio bi nedovoljan, zbog radioaktivnih bolesti i pada proizvodnje hrane koja bi usledila i stepena uništenja i kontaminacije koje bi ovo oružje izazvalo.
  2. Da bi se sve veći rizik od upotrebe nuklearnog oružja u svetskoj politici zaustavio, MKCK i Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca danas pokreću globalnu kampanju. Cilj kampanje je da se dodatno skrene pažnja javnosti na katastrofalne humanitarne posledice nuklearnog rata i da je ohrabri da podstakne svoje vlade da potpišu i ratifikuju Sporazum o zabrani nuklearnog oružja.
  3. Sedamdeset i četiri godine nakon što je nuklearno oružje uništilo japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, raste rizik od ponovne upotrebe nuklearnog oružja. Postoji i realna opasnost od nuklearnih nesreća, budući da su mnogi nuklearni arsenali podložni sajber napadima, ne održavaju se pravilno ili su kontrolisani zastarelom tehnologijom. Modernizacija nuklearnih arsenala može ih učiniti upotrebljivijim i podložnijim sajber napadima.
  4. Diskusija o nuklearnom oružju velike ili male snage zanemaruje katastrofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe ovih zastrašujućih oružja. Moramo se setiti da je razaranje Hirošime i Nagasakija rezultat oružja koje je „malo“ u odnosu na većinu bombi u današnjim nuklearnim arsenalima.
  5. Diskusija o nuklearnom oružju velike ili male snage zanemaruje katastrofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe ovih zastrašujućih oružja. Moramo se setiti da je razaranje Hirošime i Nagasakija rezultat oružja koje je „malo“ u odnosu na većinu bombi u današnjim nuklearnim arsenalima.
  6. Po prvi put u poslednjih nekoliko decenija, postoji pravi osećaj hitnosti i međunarodnog napora po ovom pitanju. MKCK i Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca dugo su pozivali na zabranu i ukidanje nuklearnog oružja, a prošlogodišnji Sporazum o zabrani nuklearnog oružja vidimo kao neophodan korak ka postizanju tih ciljeva. Ovaj Sporazum predstavlja svetionik nade i bitnu meru za smanjenje rizika od nuklearne katastrofe.
  7. S obzirom na katastrofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja i globalne posledice čak i njene ograničene upotrebe, sve države imaju interes od zabrane i ukidanja nuklearnog oružja. MKCK poziva sve države da se pridruže Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja.
  8. Postoje sjajni primeri uspeha kada je čovečanstvo zabranilo neke vrste oružja: hemijsko i biološko oružje, kasetne bombe i antipersonalne mine zakonski su zabranjeni i postali su moralno neprihvatljivi, a zemlje su u velikoj meri prestale da ih koriste (što pokazuje da međunarodni pravni sporazumi zapravo funkcionišu). Nuklearno razoružanje je humanitarni imperativ.