Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Dani seniora na Zvezdari


03.10.2019

U ponedeljak, 23.9.2019. u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Beogradu svečano je otvorena manifestacija „Dani seniora na Zvezdari“. Ova godišnja manifestacija ima za cilj da afirmiše pozitivnu sliku o starenju i starijim osobama, njihovim potrebama i mogućnostima, o važnosti međugeneracijske solidarnosti i humane i dostojanstvene starosti.

Na otvaranju manifestacije govorili su predstavnici Gradske opštine Zvezdara, na čelu sa predsednikom, Milošem Ignjatovićem, koji je istakao da će se Opština i dalje truditi da bude servis građana i da će uvek biti spremna da pruži pomoć i podršku najstarijim sugrađanima.

Tribina „Perspektive trećeg doba“ je održana odmah po otvaranju i na njoj je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila o Volonterskom servisu Zvezdare kao o primeru dobre prakse kroz čiji rad stariji dobijaju značajnu pomoć i podršku, zasnovanu na angažovanju posvećenih volontera. Dr Aleksandra Milićević Kalašić govorila je o komunikaciji među generacijama kao važnoj komponenti promene svesti javnosti u pogledu starenja i starosti. Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije istakla je da od našeg odnosa prema starenju i starosti zavisi kakvu će perspektivu to starenje imati. Ona je dodala da treba više pričati o ravnopravnosti i iskorenjivanju ejdžizma. Sociolog Gradimir Zajić istakao je pozitivne efekte aktivnog života u starijem životnom dobu, učenja i učestvovanja u zajednici ali i prepoznavanja sopstvenih granica. Na tribini su učestvovali i Snežana Jandrlić, muzičar i makrobiotičar, Žaklina Bogavac iz Akademije Edukative i Branka Ribar Brajić, magistar elektrotehnike u penziji.

Na početku tribine dodeljene su zahvalnice pojedincima sa kojima Volonterski servis već godinama ostvaruje dobru saradnju a jednu od njih dobila je i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.