Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Debata na temu „Diskriminacija starijih i Agenda 2030“


18.03.2022

Debata na temu „Diskriminacija starijih i Agenda 2030“ održana je 15. marta 2022. godine u organizaciji Fondacija Centar za demokratiju, a u okviru Socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“.

Na debate pored Nataše Todorović iz Crvenog krsta Srbije učestvovale su: Brankica Janković (Poverenica za zaštitu ravnopravnosti), Borka Jeremić (Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji),  Snežana Simić (profesorka Univerziteta u penziji), Snežana Šantić (Udruženje penzionera Stari grad). Razgovor je moderirala Sarita Bradaš (Fondacija Centar za demokratiju).

diskriminaciji starijih govorilo se u kontekstu primene Agende 2030 za održivi razvoj, oslanjajući se na jedan od najvažnijih principa Agende – da niko ne ostane po strani (LNOB).

Nataša Todorović govorila je o međugeneracijskoj solidarnosti  i o zdravom starenju iz perspektive celoživotnog ciklusa. Važno je naglasiti da je priprema za starenje stanovništva ključna za postizanje ciljeva iz Agende 2030 i da starenje treba posmatrati kao horizontalno pitanje koje se reflektuje u nizu COR (Ciljeva održivog razvoja): iskorenjivanje siromaštva, dobro zdravlje, rodna ravnopravnost, celoživotno učenje, ekonomski rast i dostojanstven rad, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi…

Starije osobe imaju pravo na finansijsku sigurnost, potrebno je obezbediti minimalni prihod i odgovarajući smeštaj kako bi se omogućio dostojanstven život. Moramo se setiti da 8% muškaraca i 17% žena starih 65 i više godina ne prima nikakvu penziju a da pored toga  postoji i jaz u penzijama između žena i muškaraca, koji se ispoljava u sistematski manjim penzijama koje primaju žene. Dostojanstvena starost ne postoji bez minimalne finansijske sigurnosti, jer se sa godinama smanjuju prihodi a povećavaju troškovi zdravstvene zaštite, troškovi koji su potrebni za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Nedostatak sigurnog minimalnog prihoda može da natera starije osobe ali i njihove porodice u siromaštvo.

Za starije osobe pored finansijske sigurnosti važna je i zdravstvena zaštita. Usluge zdravstvene zaštite treba sa budu dostupne i pristupačne svima, međutim tokom COVID-19 krize globalno postojali su ogromni problemi u pristupu redovnim zdravstvenim uslugama, kako u smislu fizičke dostupnosti zbog toga jer je većina resursa bila usmerena na borbu protiv  kovida, ali i zbog ekonomske dostupnosti koja je uključivala i plaćanje usluga. Takođe je važno omogućiti pravo starijih na dugotrajnu negu, kroz integraciju zdravstvenih i socijalnih usluga.

U svetlu dekade zdravog starenja potrebno je promovisati zdravo starenje kroz ceo životni ciklus, uz podsećanje da nikad nije rano niti kasno da se počne sa ulaganjem u zdravo starenje.

Kako bismo osigurali ostvarivanje Agende 2030, potrebna je veća uključenost starijih u društvo i mogućnost da se njihov glas čuje. Možda ćemo sa razvojem digitalnih tehnologija imati dodatni par robotskih ruku i možda će to omogućiti da lakše obavljamo usluge nege, ali mi ćemo i dalje biti odgovorni da brinemo o svojim roditeljima kao što su oni brinuli o nama.

Snimak webinara: https://youtu.be/ZTANA2SRuH4