Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Deset godina Kutka za kvalitetnije starenje


28.10.2022

U opštini Kragujevac 25. oktobra 2022. godine obeleženo je 10 godina Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevca. Projekat je počeo uz podršku NVO Yanos iz Holandije kroz Matra projekat koji je finnsiralo Holandsko Ministarstvo inostranih poslova.

Na svečanoj proslavi su govorili predsednik Crvenog krsta Srbije prof.dr Dragan Radovanović, Borka Jeremić iz UNFPA, Gordana Damjanović, član gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Milka Ignjatović predsednica veća klijenata kutka i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije. Tokom svečanosti Marini Stojadinović iz Radio Beograda urednici emisije „Doživeti stotu“ uručena je nagrada Srebrni znak Crvenog krsta.

Crveni krst Kragujevca je kroz prethodnih deset godina ne samo pružio svojm starijim sugrađanima prostor u kome oni iskazuju svoju kreativnost, zadovoljavaju svoja interesovanja i angažuju se kao volonteri i aktivisti Crvenog krsta, već i prošao brojne lekcije koje su pomogle u izgrađivanju dobre prakse i služe kao uzor drugim našim ograncima, ali i drugim organizacijama civilnog društva koje se angažuju u radu sa starijima i rade na njihovoj socijalnoj uključenosti.

Vredi istaći da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila godine između 2021. i 2030. za Deceniju zdravog starenja, kao odgovor na demografske promene na globalnom nivou, ukazujući da je već više od jedne milijarde stanovnika planete starije od šezdeset godina. Crveni krst Kragujevca je ovo odavno razumeo i obezbedio svojim starijim sugrađanima mesto na kome su kreativni, zadovoljni, maštoviti, aktivni, na kome provode lepe trenutke sa vršnjacima, ali i na kome volontiraju putem telefona i pomažu drugim svojim vršnjacima da budu manje usamljeni i aktivniji. Hvala im na tome i želimo im da prvih deset godina bude samo hvatanje zaleta za podvige o kojima ćemo tek pričati povodom nekog sledećeg jubileja.