Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

„Dome - sigurni dome“


12.10.2017

„Dome - sigurni dome“

Crveni krst Srbije u petak 13. oktobra 2017. godine u periodu od 11 do 13 časova u Beogradu (ul. Simina 19-21) obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih vrsta nesreća. U ovoj  manifestaciji učestvovaće 150 učenika iz osnovnih škola koji će  na  11 punktova steći  nova znanja i veštine vezana za prevenciju i smanjenje rizika u slučaju elemntarnih nepogoda i drugih vrsta nesreća. Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa je 13.oktobar i održava se pod nazivom "Sendaj 7 - 7 ciljeva, 7 godina", kao inicijativa za podsticanje sprovođenje Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa sa ciljem spasavanja života, smanjenja smrtnosti i unapređenje upravljanja rizikom od katastrofa. Drugi od sedam ciljeva Sendai okvira je, prevencija, zaštita i smanjenje broja ugroženog stanovništva kao posledica katastrofe i čini temelj za smanjenje rizika od katastrofa.

Imajući to u vidu, slogan za 2017.godinu Međunarodnog dana za smanjenje od katastrofa je „Dome, sigurni dome“, koji prati talas raseljavanja 24.2 miliona osoba kao posledica katastofa po podacima Internacionalnog centra za praćenje raseljavanja.

U sklopu nedelje obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih vrsta nesreća, u periodu od 9-17.oktobra 2017.godine, Crveni krst Srbije  je zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP Republike Srbije, Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Stalnom konferencijom gradova i opština, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i humanitarnom organizacijom Karitas Srbija planirao niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o neophodnosti preduzimanja aktivnosti prevencije i pripreme za nesreće i isticanje značaja smanjenja rizika od nesreća.

Crveni krst Srbije će u 23 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama  obeležiti  Međunarodni dan smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih vrsta nesreća  kroz :

•             Radionice za učenike u školama;

•             Praktično uvežbavanje učenika u osnovnim školama;

•             Javne kampanje podizanja svesti o merama za smanjenje rizika.