Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Donacija AED aparata i javni čas Crvenog krsta Srbije na stanici Prokop


21.03.2024

Kineska kompanija Majndrej donirala je 10 automatskih eksternih defibrilatora Infrastrukturi železnica Srbije koji će biti postavljeni na železničku stanicu „Prokop“ u Beogradu i duž pruge.

Na ceremoniji svečanog uručenja 21. marta 2024. godine, na železničkoj stanici „Prokop“, predsednik Crvenog krsta Srbije prof.dr Dragan Radovanović istakao je: „Crveni krst Srbije već dve godine realizuje kampanju Život u tvojim rukama koja je posvećena obuci građana kako da postupe u slučaju zastoja srca u vanbolničkim uslovima primenom tehnika prve pomoći uz korišćenje aparata za automatsku defibrilaciju namenjenih upravo nemedicinskom kadru. Iako je kampanja pokrenuta u sferi sporta, a naši promoteri bili slavni srpski reperezentativci, u daljem toku je preko 15,000 građana prošlo je edukaciju.  Verujemo da je ovoj inicijativi kompanije Majdrej i Železnica bar delom doprinela aktivnost Crvenog krsta na širenju svesti o važnosti javno dostupnih AED aparata i edukaciji građana.“

Visoko cenimo humani gest kineske kompanije Majndrej i donaciju aparata za automatsku defibrilaciju upravo za dobrobit građana Srbije kao i inicijativu Infrastrukture železnice Srbije da ambijent stanica i platformi na kojima je svakodnevno velika frekvencija građana učini maksimalno bezbednim za slučaj ovakve vrste akcidenata.