Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Donacija hirurških maski za korisnike narodnih kuhinja Crvenog krsta Srbije


12.06.2020

Beograd, petak, 12. jun 2020. godine, 11:30 časova – Uz podršku Savezne Republike Nemačke, organizacija Help - Hilfe zur Selbsthilfe, donira 75.400 zaštitnih maski za realizaciju Programa narodnih kuhinja Crvenog krsta Srbije i volontere Crvenog krsta Beograd.

Primopredaja zaštitnih maski je organizovana u centralnom magacinu Crvenog krsta Srbije, Zemun, ul. Mozerova 74a. 

U prisustvu nemačkog ambasadora u Srbiji, Nj.E. Tomasa Šiba (Thomas Schieb) Help Srbija doniraće 75.400 zaštitnih maski u okviru Nemačke razvojne saradnje Savezne Republike Nemačke, kao odgovor na COVID-19 pandemiju.

Dve hiljade zaštitnih maski namenjene su volonterima Crvenog krsta Beograda, dok je 73.400 zaštitnih maski namenjeno korisnicima Programa narodnih kuhinja Crvenog krsta Srbije.

Ovom donacijom obezbeđuje se nesmetan i kontinuiran rad volontera, kao i nastavak primene mera zaštite korisnika narodnih kuhinja širom Srbije.

Nabavka zaštitnih maski u vrednosti 40.000 evra, obezbeđena je kroz Help-ov projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020”, finansiran sredstvima Savezne Republike Nemačke u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Aleksandra Brkić, direktor Help – Hilfe zur Selbsthilfe u Srbiji je izjavila sledeće:

„Help je organizacija koja pruža razvojnu pomoć i deluje u vreme kriza širom sveta. Pandemija koronavirusa i oboljenja COVID19 pogodila je sve ljude sveta, bez obzira na boju kože i socijalni status. Naša je misija da pomognemo upravo tamo gde je potrebno, a korisnici narodnih kuhinja čine veoma osetljivu grupu naših sugrađana. Ovom donacijom, u okviru Nemačke razvojne saradnje, omogućava se određeni nivo zaštite i korisnika i volontera. Moramo da budemo odgovorni prema sebi i svojoj okolini, kako bismo svi zajedno lakše prebrodili situaciju u kojoj smo se našli, uz kontinuiranu primenu odgovarajućih mera zaštite, naročito ugroženih grupa stanovništva.”

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, istakao je kontinuitet u saradnji i podršci humanitarnim programima Crvenog krsta Srbije od strane Help-a i Ambasade Savezne Republike Nemačke.

“U ime Crvenog krsta Srbije, hteo bih da se zahvalim Vladi Savezne Republike Nemačke i  nemačkoj humanitarnoj organizaciji Help na kontinuiranoj podršci humanitarnim programima Crvenog krsta Srbije. Korisnicima Programa narodnih kuhinja od početka pandemije COVID-19 Crveni krst Srbije je obezbedio sve neophodnbe mere zaštite. Donacija koju danas preuzimamo u vidu zaštitnih maski će omogućiti korisnicima Programa narodne kuhinje da i u narednom periodu na zdravstveno bezbedan način preuzimaju svoje kuvane obroke. Istovremeno, deo zaštitnih maski će biti korišćen za osoblje koje priprema tople obroke. Na taj način obezbeđujemo najviši stepen zdravstvene zaštite kako onih koji koriste  obroke tako i onih koji ih pripremaju.”

Dr Vesna Libek, predsednik Crvenog krsta Beograda je naglasila.

„Volonteri Crvenog krsta su uvek u prvim redovima humanitarnih programa. To se posebno videlo tokom aktivnosti na suzbijanju posledica pandemije COVID-19 i ovom prilikom želimo da im se zahvalimo i izrazimo poštovanje na ogromnom doprinosu koji su ostvarili svojim dobrovoljnim radom kako u svojim lokalnim zajednicama tako i u čitavoj Republici Srbiji. Ovo je i prilika da pozovemo sve koji žele da se priključe humanitarnim aktivnostima Crvenog krsta.Takođe, izražavamo zahvalnost i donatoru koji je prepoznao i podržao volontere u njihovom humanitarnom angažovanju u mreži Crvenog krsta.“