Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

DRŽAVNO TAKMIČENJE EKIPA CRVENOG KRSTA SRBIJE


27.09.2022

Crveni krst Srbije, 23. i 24. septembra, organizovao je Državno takmičenje ekipa prve pomoći i realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja. Takmičenje u realističkom prikazu održalo se u zgradi Crvenog krsta Srbije, dok je takmičenje u prvoj pomoći održano u okviru manifestacije ''Sajam sporta'' na Adi Ciganliji.

Za temu ovogodišnjeg takmičenja opredeljena je prva pomoć kod povreda u sportu. Takmičenje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a u partnerstvu sa Sportskim savezom Srbije i Olimpijskim komitetom Srbije koji su dodatnim sadržajima obogatili manifestaciju. Kompanija Decathlon Srbija se pridružila u kreiranju malih sportskih izazova za naše volontere. Kompanije VodaVoda i Coca-Cola obezbedile su osveženje za učesnike u vidu svojih proizvoda, dok su članice Serbian Cheerleading and Cheerdance Federation svojim nastupom uveličale ceremoniju otvaranja takmičenja.

Učesnicima i gostima takmičenja obratili su se predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović i dr Aleksandra Vlačić v.d. direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

Na takmičenju je učestvovalo 13 ekipa realističkog prikaza, 14 ekipa podmlatka i 15 ekipa omladine iz svih krajeva Republike Srbije. Svoje znanje pokazalo je i 7 ekipa najmlađih ''petlića'' koji su revijalno nastupali. Pored 255 takmičara, u organizaciji događaja učestvovalo je još isto toliko volontera, te je sama manifestacija okupila preko 600 volontera i profesionalaca Crvenog krsta.

Takmičari su svoje znanje iz prve pomoći mogli da prikažu na različitim isceniranim nezgodama u sportu poput nezgode na košarkaškoj i odbojkaškoj utakmici, nezgode na veslačkom kupu i treningu gimnastike, a svi takmičari ocenjeni su i u merama reanimacije.

U kategoriji omladine prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Starog grada, drugo mesto pripalo je ekipi Crvenog krsta Palilula, a treće mesto zauzela je ekipa Crvenog krsta Novog Sada.

U kategoriji podmlatka pobedila je ekipa Crvenog krsta Palilula, drugo mesto zauzela je ekipa Crvenog krsta Voždovca, a ekipa iz Crvenog krsta Starog grada bila je trećeplasirana.

U kategoriji realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja pobednik državnog takmičenja je ekipa Crvenog krsta Užica, drugo mesto zauzela je ekipa Crvenog krsta Starog grada, a treće ekipa Crvenog krsta Kragujevca.