Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Edukacija edukatora na temu “Prevencija nasilja nad starijim osobama” u Kirgistanskom Crvenom polumesecu


17.07.2023

U Biškeku, glavom gradu Kirgistana je od 10. do 11. jula 2023. godine održana edukacija edukatora na temu “Prevencije nasilja nad starijim osobama”. Obuku su držali stručni saradnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.  Učesnici obuke bili su zaposleni i volonteri iz sedišta kao i lokalnih organizacija Kirgistanskog Crvenog polumeseca, ali I socijalni radnici koji rade u Ministarstvu za socijalna pitanja Republike Kirgistan. Na obuci je bilo prisutno 25 učesnika/ca.

Opšti cilj programa obuke koji su kreirali eksperti Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević je da profesionalci steknu opšte i profesionalne kompetencije relevantne za prepoznavanje nasilja nad starijim ženama i muškarcima i da nauče adekvatno postupanje u tim slučajevima. Specifični ciljevi programa obuke: 1) sticanje znanja o teorijskim definicijama i praktičnim veštinama koje se odnose na prepoznavanje nasilja nad starijim ženama i muškarcima, kao i o odgovarajućem zakonskom okviru i rešenjima koja su osnova za postupanje u slučajevima u kojima postoji osnovana sumnja na nasilje; 2) sticanje znanja o oblicima nasilja, faktorima rizika i zaštitnim faktorima, počiniocima kao i procedurama prijavljivanja; 3) sticanje znanja o preprekama koje sprečavaju starije žene i muškarce da prijave nasilje i potencijalnim problemima u procesu prijavljivanja.

Obuka je trajala 16 sati, u okviru obuke postoji pet modula sa 11 tematskih sesija. Teme modula obuhvataju: definicije i koncepti nasilja nad starijim ženama; vrste i karakteristike nasilja nad starijim ženama; faktori rizika i zaštitni faktori; počinioci zlostavljanja; procedure prijavljivanja.

Razmena iskustava u okviru Nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je od izuzetnog značaja za unapređenje položaja ranjivih grupa u ovom slučaju starijih žena i muškaraca. Širom sveta naročito tokom pandemije COVID-19 beleži se povećanje broja slučajeva nasilja nad starijim osobama i obuke zaposlenih i volontera i profesionalaca u različitim institucijama su od velikog značaja kako bi se preveniralo nasilje i pomoglo žrtvama.