Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

EDUKACIJA EDUKATORA ”PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA NAMENjENA MIGRANTIMA”


02.04.2019

Predstavnik Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović učestvovala je na edukaciji edukatora na temu ”Psihosocijalna podrška namenjena migrantskoj zajednici” koju su organizovali Međunarodna federacija Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Referentni centar za psihosocijalnu podršku u partnerstvu sa Turskim Crvenim polumesecom u Ankari u Turskoj od 26. februara do 1. marta 2019 godine. Učesnici edukacije bili su predstavnici Nacionalnih društava koji se nalaze na migranskoj ruti i koji su angažovani na programima psihosocijalne podrške migrantima.

Edukacija je trajala četiri dana i sastojala se iz predavanja, interaktivnih radionica i rada u grupama. Kroz edukaciju učesnici su se interaktivno upoznavali sa stresom i izazovima sa kojima se susreću osobe koje su u pokretu, kao i sa problemima u izgradnji otpornosti i dobrobiti. Ujedno učesnici su mogli da podele i svoja iskustva i primere iz svog rada sa migrantima. Tokom edukacije posebno je istaknut značaj psihološke prve pomoći u radu sa migrantima i neophodnosti da ona bude deo obuke zaposlenih. Jedan od planova Crvenog krsta Srbije je da u narednih dve godine razvije obuku ”Psihološke prve pomoći” za sve zaposlene u Crvenom krstu Srbije, što će sa jedne strane podići kapacitet, ali i unaprediti znanje našeg Nacionalnog društva.

Posebna pažnja na edukaciji bila je posvećena stres menadžmentu i pomoći pomagačima, kao i neophodnosti da Nacionalna društva vode računa i o dobrobiti zaposlenih i volontera. Radeći sa ugroženim kategorijama stanovništva zaposlenima i volonterima potrebna je podrška u cilju očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Četvrtog dana edukacije organizovana je poseta Migrantskom centru koji se nalazi u Ankari, gde su se učesnici edukacije upoznali sa svim aktivnostima koje Turski Crveni polumesec pruža migrantima, sa posebnim osvrtom na aktivnosti namenjene deci i ženama.