Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Edukacija starijih iz Pirota i Dimitrovgrada


05.09.2018

Crveni krst Srbije u okviru projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” nastavlja sa edukacijama starijih na temu ljudskih prava i građanskog aktivizma, tako da je u utorak 4. septembra 2018. godine u prostorijama Crvenog krsta Pirota organizovana edukacija za 48 starijih žena i muškaraca iz Pirota i Dimitrovgrada.

Stariji su bili u prilici da čuju informacije o različitim pravima i mehanizmima kako da ih ostvare, ali takođe su mogli da čuju i primere o slučajevima kada su starijima prava bila uskraćena i kada su oni sami reagovali, žalili se institucijama koje su reagovale u skladu sa svojim ovlašćenjima štiteći prava starijih.

Stariji su takođe imali primere iz svojih sredina koje su podelili sa učesnicima, ali i postavljali konkretna pitanja. Ono što je karakeristično za ovu grupu i što je istaknuto kao problem je prodaja proizvoda i usluga putem telefona ili preko interneta koji često predstavlja paravan za prevaru, pri čemu su starije osobe smišljena meta. Oni smatraju da je to gorući problem koji zahteva hitno rešenje od strane države kako bi starije osobe zaštitili od ove vrste finansijskog nasilja.

Edukaciju su držali stručni saradnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.

Projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” sprovodi se uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, a njime u pet zemalja regiona Zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije.