Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Evaluacija TASIOP projekta - sastanak partnera u Beogradu


16.11.2017

U okviru srednjoročne evaluacije projekta Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba kojim u pet država u regionu koordinira Crveni krst Srbije, a uz podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta, 13. i 14. novembra 2017. godine održan je sastanak u Crvenom krstu Srbije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici partnera u projektu iz svih pet država u regionu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a Angelika Scherzer je u ime Austrijskog Crvenog krsta vodila razgovor vezan za aktivnosti evaluacije u državama u projektu. Prvi deo evaluacije, upitnici i fokus grupe su završeni vrlo uspešno i pokazali su da su mreže vidljive, da postoji mogućnost njihovoh širenja i održivosti.

Pored diskusije o evaluaciji projekta, ovaj sastanak je bio i prilika da partneri razmene iskustva, ali i da istaknu izazove sa kojima se suočavaju tokom implementacije projekta. Tema jačanja kapaciteta malih organizacija civilnog društva kako bi radile napovećanju socijalne inkluzije starijih osoba u lokalnim zajednicamaujedno je i najveći izazov sa kojima se partneri u svih pet zemalja suočavaju. Ovi mikroprojekti će omogućiti pionirsko razvijanje novih usluga koje će unaprediti kvalitet života u zajednici, ali doneti i jačanje kapaciteta samih organizacija koje koordiniraju projektom u svojim državama, jer će kroz ove aktivnosti moći da nauče da budu u poziciji donatora. Naravno, ovi projekti pred partnere postavljaju i nove administrativne obaveze o kojima se takođe razgovaralo tokom sastanka.

Vrlo važna tema sastanka su bila i istraživanja koja su završena ili su u toku i koja će omogućiti da se izrade preporuke za donosioce odluka i organizuju javne kampanjeza unapređenje položaj starijih osoba u zemljama Zapadnog Balkana. U toku su dogovori oko planiranja poseta predstavnika nacionalnih mreža država u projektu jednih drugima u cilju uzajamnog učenja i razmene iskustava i dobrih praksi.