Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice


20.01.2021

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

(18. januar – 24. januar 2021. godine)

 Crveni krst Srbije u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materica organizovao je edukaciju edukatora za volontere i zaposlene u organizacijama Crvenog krsta. Edukaciji su prisustvovale 33 osobe, a ove edukacije su deo redovnih zdravstveno-preventivnih aktivnosti, čime Crveni krst Srbije kasnije na terenu nastavlja sa edukacijom i podizanju svesti javnosti o značaju preventivnih aktivnosti. Predavanje je držala dr Katarina Boričić.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 18. do 24. januara 2021. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLJE SPERČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Na osnovu  procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka.