Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Festival zdravlja


24.09.2016

U Domu omladine je 22. i 23. septembra održan Festival zdravlja na kome je tradicionalno učestvovao i Crveni krst Srbije. Volonteri i profesionalci su na štandu dva dana delili zdravstveno-preventivne savete učesnicima. A ove godine tribina Crvenog krsta Srbije bila je posvećena "Diskriminaciji i ejdžizmu" kao najavi za 1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba. Nataša Todorović  održala je predavanje pod nazivom "Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe".

Savremeno društvo karakteriše demografsko starenje, globalizacija, moderne tehnologije, razvoj nauke ali ipak ostaje opstanak klišea, stereotipa i predrasuda vezanih za starije. Ejdžizam je široko rasprostranjen širom sveta i svuda oko nas. Potrebno je stalno podizati svest javnosti o doprinosu starijih ljudi u društvu i njihovom značaju. Potrebno je  "raskrinkati" stereotipe da su starije osobe, konzervativne, bespomoćne, bolesne, da manje vrede, da su nesposobne za rad. A da bi se borili protiv stereotipa i predrasuda potrebna nam je pomoć samih starijih zato:

Budite aktivni!
Upražnjavajte zdrave stilove zivota i redovno kontrolišite svoje zdravlje!
Obrazujte se, budite otvoreni za učenje novih veština!
Negujte svoja prijateljstva i stvarajte nova!
Imajte pozitivan stav prema starenju, istraživanja su pokazala da osobe koje imaju pozitivan stav prema starenju duže žive od onih sa negativnim stavom!