Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Hitno reagovanje spasava život


07.03.2022

Pod sloganom “Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako”, Crveni krst Srbije nastavio je sa kampanjom “Život u tvojim rukama”. Danas je stručni tim Crvenog krsta Srbije održao obuku trenera različitih sportskih klubova Sportskog saveza Smederevo.

Pred početak događaja prisutnima su se obratili dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja za oblast javnog zdravlja, dr Branislav Ljiljak, predsednik Komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbij, Mikio Fukuda, menadžer pripreme i realizacije Misije za takmičenje iz Olimpjskog komiteta Srbije, kao i predstavnici gradske uprave: Vesna Kiš Kostić, predsednica Skupštine grada Smedereva i Slobodan Stanković, predsednik Crvenog krsta Smedereva.

Obuku je pohađao i poznati srpski sportista Rade Savić, svetski i evropski prvak u dizanju tegova i “najjači Srbin”.

Na cilj kampanje podsetio je Ljiljak. „Jačanje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život hitnim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije naša je osnovna ideja“, kazao je on.

Janković je istakla značaj kampanje budući da se njome širi svest o tome da je pravovremeno reagovanje prilikom naglog srčanog zastoja od najvećeg značaja za spasavanje života. „Ekipe Hitne pomoći brzo mogu da stignu na mesto nesreće, međutim, hitna primena mera oživljavanja i aparata za defibrilaciju ključni su u borbi za život“, kazala je Janković i dodala da će nakon obuke svi građani biti u mogućnosti da iskoriste stečeno znanje i pomognu. „Ministarstvo zdravlja nastaviće da podržava aktivnosti Crvenog krsta jer prepoznaje dobrobit koju one mogu doneti našem društvu u celini“, zaključila je pomoćnica ministra i zahvalila se sportistima koji su podržali kampanju.

Olimpijski komitet Srbije nastaviće da učestvuje u edukaciji svojih sportista kazao je  Fukuda i skrenuo pažnju na to da će saradnja Olimpijskog komiteta, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta dati rezultate koji će se ogledati u suzbijanju smrtnosti na terenu i van njega.

Gospođa Kiš i gospodin Stanković izrazili su zadovoljstvo zbog prepoznavanja Smedereva kao grada koji ulaže veliku energiju da ide ukorak sa ostalim lokalnim samoupravama u aktivnostima korisnim za stanovnike Srbije, dok je Rade Savić naglasio da bi sportisti trebalo i u privatnom životu ne samo na terenu da budu primer drugima.

Obuci su prisustvovali i najmlađi članovi brojnih sportskih klubova koji se aktivno bave sportom.

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi. Oni će pozvati ljude da se uključe.