Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Imaju ista prava


28.06.2017

„Imaju ista prava“ je naslov izveštaja u kojem starije žene iz 19 država sveta govore o svojim pravima da ne budu diskriminisane i dobiju jednak tretman, kao i o pravu na slobodu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Istraživanje iz kojeg je ovaj izveštaj proizašao organizovao je HelpAge International sa svojim partnerima i u njemu je učestvovalo 250 žena sa kojima se razgovaralo o ukrštenoj diskriminaciji kojoj su starije žene izložene. Ove žene su bile pozvane da učestvuju individualno, kroz odgovor na upitnike, ili kolektivno, kroz intervjue sa fokus grupama a u Srbiji je učestvovalo 35 žena u organizaciji Crvenog krsta Srbije, partnera HelpAge International. Učesnice iz Srbije su ili volonterke Crvenog krsta Srbije ili članice grupa samopomoći za starije iz opština Savski Venac, Velika Plana i Kragujevac.

Zlostavljanje starijih je često skriveno, potcenjeno ili ignorisano, smatra se privatnom stvari unutar porodice. Nije, dakle, iznenađenje da se ono uglavnom prijavljuje mnogo manje nego što se dešava.

No, zlostavljanje starijih ne dešava se uvek iza zatvorenih vrata. Ono se može desiti i u javnom prevozu, u bolnici, kao i u prodavnicama ili na pojacama gde starije igonroišu, vređaju ili, čak, napadaju.

„Zlostavljanje starijih je ogroman problem za starije širom sveta. Zbog njega se osećaju poniženo, bezvredno, nevidljivo, dehumanizovano. Nešto se mora učiniti da bi se tome stalo na put“, kaže Jemma Stovell, Menadžer kampanja u HelpAge International.

Ovaj izveštaj pomaže da se glasovi starijih žena iz Srbije čuju ne samo u njihovoj zemlji već i na globalnom nivou i omogućava im da učestvuju u međunarodnoj borbi za prevenciju zlostavljanja i diskriminacije starijih, čime one doprinose boljoj zaštiti ljudskih prava starijih osoba ma gde se one nalazile.

Ovaj izveštaj biće predstavljen na Osmoj sednici Otvorene radne grupe za starenje između 5. i 7. jula 2017. godine u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Za dodatne informacije: natasa@redcross.org.rs or milutin@redcross.org.rs