Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Infodemija: Predstavnici Crvenog krsta Srbije na Tehničkoj konsultaciji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu


24.03.2023

Predstavnici Crvenog krsta Srbije učestvovali su na Tehničkoj konsultaciji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, organizovanoj u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu 21. marta 2023. godine u Svečanoj sali dekanata Medicinskog fakulteta. Tema konsultacije bila je razvoj novog globalnog programa menadžmenta infodemije koji bi potencijalno mogao da bude integrisan kao izborni predmet u nastavni program studija medicine.

Infodemija predstavlja preveliku količinu informacija, uključujući lažne ili delimično tačne informacije u digitalnom i fizičkom okruženju, kao i njihov negativan uticaj na javno zdravlje. Infodemija podstiče rizično ponašanje tako što uzrokuje konfuziju, dovodi do gubitka poverenja u zdravstvene institucije i na taj način podriva efikasnost odgovora na javnozdravstvene krize.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je teorijski okvir za menadžment infodemije i definisala ga je kao multidisciplinaran proces čiji je osnovni cilj neutralisanje ili ublažavanje negativnih posledica infodemije po javno zdravlje. U centru ovog procesa nalaze se potrebe zajednice, ali su zdravstveni radnici prepoznati kao ključni akteri u identifikovanju ovih potreba i pružanju kvalitetnih zdravstvenih informacija.