Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Inovativne usluge u lokalnim zajednicama


10.12.2020

U Crvenom krstu Srbije, u ponedeljak 7. decembra 2020. godine održan je prvi nacionalni sastanak u okviru projekta „Inovativne usluge u lokalnoj zajednici“ koji je sufinansiran od strane Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj. Konferenciji su prisustvovali partneri predstavnici Crvenog krsta Srbije, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Crvenog krsta Sombora i Crvenog krsta Pirota.

Opšti cilj projekta je da se kroz aktivnosti u projektu doprinese reformama zakonodavnog okvira koji se odnosi na usluge dugotrajne nege, a kroz jačanje usluga u lokalnoj zajednici.

Tokom tri godine, koliko projekat traje, planiran je razvoj i pilotiranje inovativnih multisektorskih Centara za podršku starijim osobama u Somboru i Pirotu. Pomoć će se pružati starijim osobama koje pate od demencije i kojima je potrebna podrška neformalnih/porodičnih negovatelja ili volonterske usluge. Kroz ove aktivnosti sagledaće se izazovi koji se odnose na pristup, pristupačnost, kvalitet i održivost usluga dugotrajne nege.

Korišćenje koncepta Centara za podršku u zajednici kao i volonterskih usluga podrške osobama koje pate od demencije ima za cilj zagovaranje za razvoj javnih politika koje se odnose na usluge dugotrajne nege.

Prve aktivnosti u projektu biće:

  • Procena potreba za uslugama dugotrajne nege u lokalnoj zajednici (Pirot i Sombor) kao osnov za razvijanje Centara za podršku u zajednici;
  • Mapiranje usluga dugotrajne nege koje već postoje u Pirotu i Somboru kao i nedostataka koji postoje u sistemu usluga dugotrajne nege;
  • Uključivanje korisnika u razvoj Centara za podršku u zajednici;

Procena i dokumentovanje potreba koje bi trebalo da budu zadovoljene novim inovativnim uslugama.