Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Izložba „Otvori oči“, Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba


16.06.2021

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba (WEAAD), 15. jun, Crveni krst Srbije obeležio je otvaranjem ulične izložbe fotografija „Otvori oči“ u beogradskoj pešačkoj zoni na Knez Mihailovoj ulici. Desetodnevna izložba fotografija predstavlja slike i citate u cilju podizanja svesti javnosti o zlostavljanju i nasilju usmerenim na starije osobe i starije žene – jednoj od tabu tema u našem društvu. Crveni krst Srbije od 2019. godine realizuje projekat „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja osporavanjem socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim institutom za istraživanje sukoba a uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta a koji je fokusiran na osnaživanje starijih žena kako bi one znale svoja prava i gde da se obrate za pomoć́ u slučaju zlostavljanja. Druge aktivnosti projekta obuhvataju podizanje znanja i svesti negovatelja i profesionalaca u polju socijalne zaštite o nasilju nad starijim ženama i procesima prijavljivanja nasilja, kao i zagovaranje usmereno na promenu socijalnih normi i ponašanja šire javnosti prema zlostavljanju starijih kroz podizanje svesti. U okviru projekta Crveni krst Srbije je sproveo i prvo veliko istraživanje koja se bavilo nasiljem usmerenim na starije žene i od 15. maja započeo sa edukacijom  200 starijih žena i 200 gerontodomaćica na temu nasilja nad starijima.

Izložba „Otvori oči“ zasnovana je na podacima iz istraživanja ali i direktnim svedočenjima starijih osoba o različit formama zlostavljanja koje su doživele, a njen vizuelni koncept baziran je na idejnim rešenjima koje je Crvenom krstu Srbije ustupila Australijska komisija za ljudska prava. Ova izložba je samo deo šire kampanje Crvenog krsta Srbije a koja obuhvata  i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova i kratki film emitovan putem ekrana u poštama širom Srbije.

Na otvaranju izložbe prva je govorila Leonetta Pajer, Šefica operacija Delegacije Evropske unije u Beogradu i istakla sada već dugu i uspešnu saradnju između Evropske komisije i Crvenog krsta Srbije u oblasti starenja i podrške starijim osobama, a u sklopu povećane pažnje koju Evropska komisija posvećuje demografskim promenama i starenju na celoj evropskoj teritoriji.

Sabine Kroissenbrunner, Zamenica ambasadora Austrije u Srbiji je govorila o važnoj sponi između zaštite ljudskih prava i prevencije nasilja nad starijima, ali i ukazala da podataka i istraživanja o fenomenu zlostavljanja starijih nema ni izdaleka onoliko koliko je potrebno. Ona je podvukla i da nasilje obično kreće od jezika, kao i da je kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 pogodila starije na poseban način i stavila ih u specifične rizike.

Liang Zeng, Zamenik ambasadora Australije u Srbiji je govorio o važnosti uspostavljanja saradnje između Crvenog krsta Srbije i australijske vlade, kao i o tome da je demografsko starenje ali i sve prisutnije zlostavljanje starijih osoba problem sa kojim se suočava čitava planeta te da je na njega potreban zajednički, odlučan odgovor. Australijski film „Know the Signs“ poslužio je kao osnova za izložbu „Otvori oči“ a ovaj materijal dobijen je ljubaznošću Australijske komisije za ljudska prava.

Borka Jeremić, Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Beogradu se osvrnula na dugačku i efektnu saradnju između UNFPA i Crvenog krsta Srbije na programima vezanim za starenje i starije, dok je Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti još jednom ukazala na važnost zajedničkog rada na sprečavanju diskriminacije koja je, kada su starije osobe u pitanju, jedan od poslednijh društvenih tabua i fenomen koji obeležava 21. vek.

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije je zatvorio ovaj događaj podvlačeći posvećenost Nacionalnog društva radu na polju starenja i podrške starijima, uz napore da se ostvari saradnja sa što više aktera iz različitih društvenih oblasti i obezbedi puno učešće starijih osoba u svom procesima koji se njih tiču. Program otvaranja izložbe vodila je i moderirala Nataša Todorovič, stručna saradnica Crvenog krsta Srbije.

Izložba „Otvori oči“ biće postavljena na Knez Mihailovoj ulici u Beogradu do 25. juna.