Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

JAVNI ČAS MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI


28.09.2018

U okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“, čiji je nosilac Crveni krst Srbije, a koji finansira Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst u Srbiji je realizovano ukupno 12 mikro-projekata. Jedan od tih projekata pod nazivom „Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana“, implementirala je NVO Amity u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ i Osnovnom školom „Laza Kostić“. U okviru projekta održan je završni javni događaj 21. septembra 2018. godine.

Na Završnom događaju organizovana je izložba radova koje su zajednički izradili mladi i stariji. Na međugeneracijskim radionicama „Susretanje generacija“, čiji je cilj bio spajanje mlađih i starijih generacija i razvijanje modela za transfer znanja i veština, učestvovalo je više od 90 osoba, učenika III i IV razreda OŠ„Laza Kostić“, mladih osoba sa invaliditetom i starijih osoba iz staračkih domaćinstava sa Novog Beograda. Oni su tokom radionica učili nove tehnike izrade ručnih radova i crtanja, farbanja uskršnjih jaja, ali su i razgovarali i razmenjivali iskustva o dečijim igrama koje su bile popularne u njihovo vreme, kako se provodio i kako se sada provodi školski raspust. Gde su stariji ranije putovali i šta su oni učili na tim putovanjima a kako to danas izgleda? Zašto je važno dobro učiti i zašto je važno znati više stranih jezika?…

Kroz Projekat, su se pružale i informativne i savetodavne usluge iz oblasti socijalne, zdravstvene i porodično-pravne zaštite starijima sa Novog Beograda i njihovim neformalnim negovateljima. Informacije i savete dobilo je 88 Novobeograđana, koji su zvali telefonom, dolazili u kancelariju Amity-a ili u prostorije Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom ili u Mesnu zajednicu „Dunavski kej“.

Na ovom završnom javnom događaju u kome su učestvovala deca i stariji, prisustvovali su i roditelji dece, mlade osobe sa invaliditetom i komšije, zatim učitelji dece iz OŠ „Laza Kostić“, direktorka Centra i predstavnici Crvenog Krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije istakla je da su ovakvi projekti u lokalnoj zajednici važni, jer se naš život dešava u našoj ulici i našem komšiluku, gde živimo i gde možemo da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, ali i da potražimo pomoć ukoliko je nama nešto potrebno.