Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Kampanja: Stop nasilju nad starijim ženama


28.05.2021

U okviru kampanje Stop nasilju nad starijim ženama predstavnici Crvenog krsta Srbije su u saradnji sa lokalnom organizacijom, Crveni krst Inđije, održali dve radionice za starije žene na temu nasilja nad starijim ženama. Navedena aktivnost je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: prevencija nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji (EmPreV)“ u okviru koga se edukuju starije žene da prepoznaju nasilje, kategorišu ga ali i ohrabruju da isto prijave. Projekat ima za cilj da, pored samih starijih žena, edukuje i širu zajednicu i podigne nivo informisanosti kako bi i one osobe koje nisu žrtve nasilja mogle da ga prijave i time pomognu onima koji su zlostavljani.

Informativnu radionicu je vodila Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije. Učesnice su tokom radionice mogle da se upoznaju sa vrstama nasilja, kako ga prepoznati, kao i koje institucije i procedure postoje ukoliko ga je potrebno prijaviti. Same učesnice su iznosile različita iskustva u kojima se jasno moglo uočiti koliko je nasilje nad starijim osobama, prvenstveno nad ženama, zastupljeno u Srbiji ali i koliki stepen nasilja se uopšte i ne percipira kao vrsta nasilja, već se smatra normalnim stanjem.

Na radionici su prisustvovale i kolege iz Crvenog krsta Vojvodine, a radionica posvećena informisanju starijih žena o nasilju se sprovodi i u Nišu, Zaječaru, Jagodini, Kragujevcu. Radionice u navedenim gradovima sprovode lokalne organizacije Crvenog krsta.

Tipovi nasilja nad starijim ženama: fizičkom, psihičkom, finansijsko, seksualno, zanemarivanje, samozanemarivanje i napuštanje.

VRLO JE VAŽNO DA ako primetite bilo koji od znakova povezanih sa zlostavljanjem starijih žena, pokušate da razgovarate sa njima ili nekom osobom koja im može pomoći. Verujte osobi, saslušajte je, možda ste Vi prva osoba kojoj se poverila. Pomoć je dostupna, zato nemojte odlagati prvu reakciju kako biste zaustavili zloupotrebu.

Ovaj projekt Crveni krst Srbije sprovodi u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim Institutom za izučavanje konflikta, a uz podršku Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj.