Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Komemorativno obeležavanje 11. septembra – akcija dobrovoljnog davanja krvi sa Ambasadom SAD


08.09.2023

U znak sećanja na nevine žrtve terorističkog napada 11. septembra 2001. godine Crveni krst Srbije sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i ove godine organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta Srbije i to po trinaesti put zaredom.

Prisutnima su se obratili generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, Nj.E. ambasador Kristofer Hil i državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Miladinović je podsetio da krv nema naciju, već nas sve povezuje nezavisno od kontinenta sa kog dolazimo. On je istakao da je u skorašnjem nemilom događaju naš košarkaš Boriša Simanić spasen između ostalog i transfuzijom krvi koju su obezbedile naše kolege iz Crvenog krsta Filipina.

„Današnjom akcijom šaljemo poruku solidarnosti zbog onih koji su svoje živote izgubili kao nevine žrtve pre pune 22 godine“, kazao je Miladinović i dodao da je ovo jedna od preko 3.500 akcija dobrovoljnog davanja krvi koju Crveni krst Srbije organizuje širom zemlje svakodnevno u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama.

Miladinović je naglasio da današnju akciju obeležava još jedan važan jubiler, budući da se ove godine obeležava 100 godina od dolaska košarke u Srbiju, za šta je zaslužan Crvni krst, jer je prvu košarkašku loptu doneo iz Sjedinjenih Američkih Država izaslanik Lige društva Crvenog krsta Vilijem Vajland, mlad profesor istorije iz Oklanda. Prema njegovim rečima, današnja akcija upravo zbog toga ima moto „Davanje krvi je pun pogodak“ jer je i košarka deo našeg zajedničkog iskustva sa građanima Amerike, te humanijeg pogotka od pomoći u spasavanju života nema.

Ambasador Hil je istakao da je današnje okupljanje u prostorijama Crvenog krsta Srbije važno jer se tako u periodu godine kada su rezerve krvi male daje podsticaj naporima svih koji su uključeni u ovu humanitarnu akciju. On je podvukao da partnerstvo koje vezuje naše zemlje predstavlja i činjenica da je prva košarkaška lopta došla posredstvom Crvenog krsta iz Amerike.

Doktor Đerlek se zahvalio svojim domaćinima, ambasadoru Hilu i predstavnicima Ambasade Amerike što su ovaj način odabrali da podsećaju na tragičan događaj iz 2001. godine i naglasio da se i Srbija i Amerika svim snagama bore protiv tereorizma, što predstavlja dodatni i veoma važan most koji naše zemlje spaja. On je izrazio želju i nameru Vlade Republike Srbije da se odnosi Amerike i Srbije unapređuju posebno u polju ekonomije i zdravstva, jer je jak zdravstveni sistem sposoban da odgovori na brojne, čak i najteže izazove. Đerlek je podsetio da krv ne bi trebalo da dajemo samo kad se dogode nesreće, već da bi to trebalo da činimo redovno, budući da tako nekome spasavamo život.

Današnja komemorativna akcija bila je uspešna, prikupljena je 31 jedinica krvi. Među prvim davaocima bio je komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Haris.

Mladi volonteri Crvenog krsta iz „Klubova 25“ sa Starog grada iz Beograda, Jagodine i Niša ove godine su učinili su da akcija dobrovoljnog davanja krvi protekne u dobroj  i bezbednoj atmosferi.

Tradicionalna komemorativna akcija održava se na inicijativu ambasade Sjedinjenih Američkih Država od 2011. godine. Upravo nakon terorističkih napada, mnogi Amerikanci su želeli da pomognu svojoj zajednici  dobrovoljnim davanjem krvi pri Crvenom krstu. S obzirom na to da su rezerve krvi u Srbiji posebno tokom letnjih meseci u deficitu, sledeći primer svojih sunarodnika, ambasada Sjedinjenih Američkih Država odabrala je da akcija dobrovoljnog davanja krvi bude način na koji pruža podršku stabilnijim rezervama krvi zemlji domaćinu, istovremeno sećajući se nevinih žrtava terorističkog akta.