Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Konferencija „Podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja – unapređenje sveobuhvatne zaštite“


09.12.2021

Na poziv Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana u ponedeljak, 6. decembra,  predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović učestvovala je na konferenciji pod nazivom „Podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja – unapređenje sveobuhvatne zaštite“.  

Predstavnica Crvenog krsta Srbije je govorila o nasilju nad starijim ženama, što je  javnozdravstveni problem, problem rodno zasnovanog nasilja i kršenja ljudskih prava. Postoje različiti izazovi u definisanju ove vrste nasilja, ali takođe problem je i nedostatak istraživanja nasilja nad starijim ženama i usluga koje su namenjene starijim ženama žrtvama nasilja.

Kada govorimo o nasilju nad starijim ženama moramo da budemo svesni da se često radi o kontinuiranom nasilju tokom celog životnog ciklusa, a i faktori kao što je nedostatak obrazovanja, finansijska nesigurnost, nedostatak zdravstvenih i socijalnih usluga akumuliraju se sa godinama.

Svakako postoji hitna potreba za prikupljanjem i analizom podataka po polu i starosti kako bi se obezbedilo razumevanje realnosti i iskustva starijih žena i muškaraca.

U toku pandemije COVID-19 ne može se zanemariti razarajući uticaj na starije osobe. Globalni podaci nam pokazuju da među ženama koje su umrle od COVID-19, 87% je imalo 60 i više godina. Tragično veliki broj smrtnih slučajeva mogao bi biti manji da su postojale adekvatne usluge i da su ljudska prava starijih bila zaštićena.