Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Krv je potrebna i zimi


13.01.2021

Ova zima je po mnogo čemu specifična, ali svakako nije, kao ni čitava godina, po potrebama za jedinicama krvi za sistem zdravstvene zaštite.

Zima je period kada smo, uobičajeno, usled praznika koje provodimo sa porodicom kao i vremenskih uslova, manje posvećeni odazivu na akcije dobrovoljnog davanja krvi

Ove godine imamo i dodatni problem - deo građana je oboleo od korone, deo njih se oporavlja od bolesti pa je smanjen i odziv zdrave populacije koja može dati krv.

Sve navedeno značajno utiče na obezbeđenje potrebnih rezervi krvi u zdravstvenom sistemu. 

Da se davanjem krvi ne ugrožava zdravlje i da je davanje krvi bezbedno za svakog zdravog pojedinca i u vreme korone, te da se preduzimaju neophodne epidemiološke mere na svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi pokazaće i ove zime zaposleni u sedištu  Crvenom krstu Srbije i Beograda koji će u petak, 15. januara u 11:00 časova organizovano dati krv na akciji Crvenog krsta Voždovac  u transfuziomobilu kod Tržnog centra „Banjica“ u Beogradu.

Iako je još uvek veliki broj bolnica u „kovid sistemu“ krvi uvek treba. Treba je za onkološke, hematološke pacijente, za porodilje, za saniranje hitnih stanja...

Neke operacije se možda mogu odložiti ali se život ne može odložiti - nekim ljudima život zavisi od toga da li smo kao zdravi pojedinci spremni da pomognemo. Treba znati i da pojedini pacijenti koji se leče od kovida takođe primaju transfuziju krvi zbog pridruženih bolesti...a bolest ne bira.

Iskažimo zajedno solidarnost prema svima koji se leče u sistemu zdravstvene zaštite i u ovoj zimskoj kampanji dobrovoljnog davanja krvi i dajmo krv.

Akcije možete pratiti na www.redcross.org.rs

Čekamo vas na akciji!

Za više informacija: 062 880 15 20