Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Lep dan u Mionici


28.06.2019

У варошици од 14.500 становника где се поштује сећање на Војводу Мишића и храбре војнике по летњеј врућини у пријатној хладовини парка код аутобуса где се даје крв окупило се старо и младо.Ту су волонтери Црвеног крста Мионице  који љубазно упућују добровољне даваоце крви, деца из вртића и школе која цртају на тргу и они нешто старији који су одвојили својих пет минута да спасу нечији живот.

У оквиру летње кампање Црвеног крста Србије и Црвеног крста Београда као промотер „Црвени крст – Црвени тепих“ у Мионицу је стигао и др Владимир Јевтић, председника Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

„Ризик од повреда код возача мотоцикла је 45 пута већи него ли код возача и путника у аутомобилу“, објашњава др Владимир Јевтић.“ Ја крв дајем пола свог живота, јер у сваком трећем  кревету у Србији у појединим деловима године лежи неко ко је повређен у саобраћају“ наставља млади мотоциклиста .

Овог врелог летњег дана крв је у редовној акцији Црвеног крста дало преко тидесеторо Мионичана.“  Ми акције добровољног давања крви организујемо 6 пута годишње и увек се одазове од тридесеторо до педесеторо људи“, објашњава  телевизијској екипи РТС-а  Сандра Рангелов, секретар Црвеног крста Мионице.

„Крв сам дао 39 пута и годишње дајем три до четири пута“, објашњава др Александар Милинковић. „Први пут сам крв дао 1992. да помогнем другу, а наставио сам јер после давања крви осећам се некако лепше и лакше“, завршава Милинковић и одлази након давања крви на свој посао.

„Радим у обданишту и никада нисам тражила слободан дан. Желим да будем хумана“, говори Душица Несторовић која је по девети пут дала крв.

После сусрета са оваквим људима дан у Мионици може да остане у сећању као леп и свакако топао.