Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

LETO NA MORU


23.07.2018

Dečije odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ posetio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Gosti odmarališta prošlog vikenda bili su i novinari „Informera“, „Novosadske televizije“, „Delta televizije“, Radio Beograda, ruskog portala „Senica“, portala „Blakan Ekspres“, „Sremske televizije“, televizije „Kopernikus“ i „Ilustrovane politike“. 

Minstarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja Republike Srbije opredelio je ove godine 20 miliona dinara za oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i dece iz udanjenih seoskih sredina.

„Ministarstvo će nastaviti da finasijski podržava Crveni krst. Deca su mi pokazala koji sastojak nedostaje našem društvu, a to je ljubav“, izjavio je novinarima  ministar Đorđević nakon obilaska radionica Crvenog krsta i razgovora sa decom, volonterima i domaćinima iz Crvenog krsta Srbije.

U odmaralištu će tokom letnje sezone na oporavku biti 1.679 .dece, a u vreme posete ministra i novinara  u Baošićima je  boravilo 246 i to: 

  • 64 dece korisnika narodnih kuhinjai humanitarne pomoći iz udaljenih    seoskih sredina, čiji je boravak omogućilo ministarstvo za  rad, zapošljavanje , boračka i socijalana pitanja,
  • 50 dece sa Kosova i Metohije  u organizaciji  Pokrajinske organizacije Crvenog krsta Kosova i  Metohije,
  • 50 deceiz Vranja čiji je boravak omogućila Skupština grada  i Crveni krst Vranja,
  • 47 decesamohranih roditelja i dece lošijeg materijalnog stanja iz Požege,Opatije i Tuzle čiji je boravak omogućila organizacija „Narodna pomoć Francuske“,
  • 22 dece iz Beograda čiji su boravak na moru omogućili građani Beograda uplatom na račun Crvenog krsta Srbije preko ulatnice „Infostana“,
  • 7 dece iz Ćićevca koja su bila najuspešniji učesnici Petog festivala pozorišnih predstava  organizovanog  u okviru programa „Promocija humanih vrednosti“.
  • 6 decekorisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina čiji oporavak je omogućila kompanija „Jupol“.

Program letnje škole za decu u odmaralištu, u vreme posete novinara, realizuje 7mladih volontera Crvenog krsta Ruma.

Crveni krst Srbije  i ove godine upućuje  na oporavak  decu korisnike narodnih kuhinja  i đake pešake  iz Republike Srbije. Sredstva za oporavak dece prikupljena su od građana Beograda tako što je sa martovskom uplatnicom „Infostana“ stigla i pojedinačna  uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom se građani pozivaju da učestvuju u ovoj akciji.

Do 30. juna 2018.prikupljeno 3.322.859,65a u akciji je učestvovalo 8.197 domaćinstava iz Beogradakoje su uplatile sredstva za oporavakdece na moru. Pored građana Beograda pozivu Crvenog krsta Srbije odazvalo se i 24 firmi i preduzeća koja su svojim sredstvima pomogli oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka. Najmanja uplata na uplatnici Crvenog krsta Srbije iznosila je 10 dinar, a najveća 50.000 dinara. Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu.Od ovih sredstava na moru će boraviti 101 dete  korisnik narodnih kuhinja i đak pešak,iz 4 sredine  u Srbiji ( Beograd,Žabalj,Inđija i Dimitrovgrad). Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti, a oporavak svake grupe traje 10 dana.

Pored Beograđana i  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije opredelilo je 20 miliona dinara za oporavak 670 dece korisnika narodni hkuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću. Zahvaljujući ovom  ministarstvu oporavkom na moru obuhvatiće se deca iz 36 sredina u Srbiji.

Pored ove dece tokom leta 2018. u Dečjem odmaralištu Crvenog krsta Srbije boraviće i:,

  • 300 dece u organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije,
  • 100 dece smeštenih u hraniteljske porodice u organizaciji Crvenog krsta Sremska Mitrovica (od kojih je 50 dece iz Šapca, 50 iz Sremske Mitrovice),
  • 92 dece od sredstava  i u organizaciji Crvenog krsta  Stara Pazova, Subotica i Pećinci,
  • 75 dece iz sredstava Skupštine grada Novog Sada u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada,
  • 50 dece iz sredstava Zadužbine Dragutina i Katice Đukanović (korisnici su deca iz četiri  doma Zvečanska br.7 u Beogradu),
  • 50 dece iz doma za nezbrinutu decu u Miloševcu,
  • 50 dece iz Sanskog Mosta čiji je boravak omogućio Crveni krst Stara Pazova,
  • 50 dece SKUD-a „Stojanović“ iz Prijedora
  • 20 dece ometene u razvoju u organizaciji Doma „Veternik“,
  • 11 prvonagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola (likovni, literalni radovi i video produkcija)  koji su učestvovali na konkursu Crvenog krsta Srbije  „Krv život znači“,

       Tokom ovog leta, u realizaciji Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije u Baošićima, učestvovaće 57 edukovanih mladih volontera iz 15 organizacija Crvenog krsta (Štrpce, Leposavić, Zubin Potok, Ćićevac, Vlasotince, Svilajnac, Kraljevo, Aranđelovac, Ruma, Novi Sad, Kikinda, Stari grad, Voždovac, Mionica i Ivanjica).