Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Memorijalna nagrada Rosalie S. Wolf za 2018. godinu


04.07.2018

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku je 14. Juna objavljeno i da je dodeljena memorijalna nagrada Rosalie S. Wolf za 2018. godinu saradnicima Crvenog krsta Srbije, Nataši Todorović i Milutinu Vračeviću.

Ovu nagradu na globalnom nivou dodeljuje Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA), „osobama koje su pokazale posvećenost i vernost idealima Rosalie Wolf u prevenciji i smanjivanju nasilja nad starijima i promovisanju svesti o ovom problemu kroz jednu ili više od sledećih aktivnosti: istraživanja, edukacija, javne politike, praksa.“

INPEA je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima koja je 2006. godine uspostavila 15. jun kao Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba a na čiju je inicijativu on uvršćen i u kalendar Ujedinjenih nacija 2011 godine. Na inicijativu Crvenog krsta Srbije se ovaj dan, u Republici Srbiji obeležava već od 2007. godine.

Crveni krst Srbije je realizovao istraživanja koja su imala za cilj da se podigne svest javnosti o starenju i starosti, ali i o nasilju nad starijima, kao i da se na osnovu prikupljenih podataka daju preporuke za javne politike i unapredi položaj starijih osoba u Srbiji. Nataša Todorović i Milutin Vračević su koautori sledećih publikacija:

„Nasilje nad starijim osobama studija o nasilju u porodici“

„Uvod u starenje i ljudska prava starijih, pilot studija o finansijskom zlostavljanju starijih

„Community-based home care Minimum standards for home helpers and home care volunteers“,

„Dobro čuvana porodična tajna-zlostavljanje starijih“,

”Položaj starijih na selu”

„Starenje u gradovima“

Milutin Vračević učestvovao je na poziv Ujedinjenih nacija sastanaku eksperata koji se bave prevencijom nasilja nad starijim ženama koji se održao novembru 2013. godine u sedištu Ujedinjenih nacija u New York-u, a u julu 2014. godine učestvovao je na petom sastanku Otvorene radne grupe za starenje Ujedinjenih nacija u New York-u, govoreći o finansijskom nasilju nad starijim osobama.

Nataša Todorović je pozvana da 15 juna u Ujedinjenim nacijama u New York-u da izjavu o prevenciji finansijskog nasilja nad starijim ženama, takođe i ove godine trebea da da video izjavu, jer je Srbija na inicijativu Crvenog krsta Srbije jedna od prvih zemalja koja je počela da obeležava ovaj datum. U svetu se obeležava od 2006. godine, a u Srbiji na inicijativu CKDS od 2007. godine.

Na poziv Ekonomske komisije UN Nataša Todorović učestvovala je na Ministarskoj konferenciji o starenju govoreći na temu Dostojanstveno starenje kao osnova svih politika.