Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

MENTALNO ZDRAVLJE IZBEGLICA I MIGRANATA


22.04.2019

U četvrtak 18. aprila 2019. godine u Medija centru predstavljeni su rezultati istraživanja pod nazivom "Mentalno zdravlje izbeglica i migranata”. Istraživanje je sproveo Crveni krst Srbije u partnerstvu sa Mrežom psihosocijalnih inovacija (PIN), a uz finansijsku podršku Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Norveškog Crvenog krsta.

Na konferenciji su govorili generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, Alvaro Carmona Corrales, Međunarodna federacija Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), Jovana Bjekić, doktor psiholoških nauka, Univerzitet u Beogradu, Mreža psihosocijalnih inovacija (PIN) i Nataša Todorović, diplomirani psiholog, Crveni krst Srbije

Teškoće i poremećaji mentalnog zdravlja su jedan od vodećih globalnih problema javnog zdravlja, a izbeglice i migranti predstavljaju posebno ranjivu grupu u ovom pogledu.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije istakao je da Crveni krst Srbije ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihosocijalne podrške i da je ona značajna sa stanovišta izgradnje rezilijentnosti pojedinca, porodice i zajednice. U sklopu aktivnosti i programa usmerenih na podršku izbeglicama i migrantima Crveni krst Srbije sproveo je inicijalnu procenu mentalnog zdravlja sa ciljem identifikacije onih korisnika kojima je potrebna dodatna podrška, sa ciljem prilagođavanja programa spram populacionih pokazatelja o psihološkoj vulnerabilnosti korisnika na različitim lokacijama u Srbiji.

Predstavnik Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca g-din Alvaro Carmona Corrales istakao je značaj rada Crvenog krsta Srbije na ovom polju.

Jovana Bjekić iz Mreže psihosocijalnih inovacija, predstavila je podatke koji su prikupljeni u periodu decembar 2018. – februar 2019. godine na uzorku od preko 200 korisnika, pokazuju da je 72.5%  izbeglica i migranata psihološki ugroženo, te da su dominantne teškoće sa kojima se suočavaju simptomi post traumatskog stresa (14.2%), depresije (28.6%) i anksioznosti (18.9%), dok se kod 48.0% javljaju akutni znaci uznemirenosti i drugih psiholoških tegoba.

Nataša Todorović stručna saradnica u Crvenom krstu Srbije predstavila je preporuke koje se odnose na unapređenje mentalnog zdravlja izbeglica i migranata i načine kako kroz globalnu mrežu Crveni krst može da pomogne u zagovaranju, a da bi ono bilo uspešno potrebno je redovno prikupljanje podatka koji se tiču mentalnog zdravlja i dobrobiti izbeglica i migranata, njihovo uključivanje u aktivnosti psihosocijalne podrške kao i u dizajniranje tih aktivnosti.