Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Mentalno zdravlje starijih osoba


25.10.2022

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, Crveni krst Srbije i PIN (Mreža psihosocijalnih inovacija) organizovali su u četvrtak 20.10.2022, u Svečanoj sali Crvenog krsta Srbije panel diskusiju Briga o mentalnom zdravlju kao sastavni deo zdravog starenja,

Na panel diskusiji su govorile: Nataša Todorović, Crveni krst Srbije, Borka Jeremić, UNFPA Srbija, prim dr sci Aleksandra Milićević Kalašić, Zavod za gerijatriju i palijativno zbrinjavanje; Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum potpredsednica komisije za zdravstvenu delatnost Crvenog krsta Srbije, Irena Stojadinović, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu;   PIN – Psychosocial Innovation Network, Jana Dimoski, PIN – Psychosocial Innovation Network; Laboratorija za istraživanja individualnih razlika, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Jovana Uglješić, Centar za socijalni rad Sremska Mitrovica i Nevenka Bogdanović, Crveni krst Kragujevac.

Na panel diskusiji predstavljeni su rezultati istraživanja Depresija kod starijih osoba u Srbiji: zaštitni i faktori rizika”, kao i uspešne intervencije za unapređenje mentalnog zdravlja starijih. U istraživanju koje je sprovedeno tokom avgusta 2022. godine učestvovalo je 225 starijih osoba i pokazalo je da jedna trećina ispitanika u ispitivanom uzorku (32%) imalo je klinički indikativne simptome depresije.

Centar za socijalni rad predstavio je intervenciju koju je sproveo PIN u Sremskoj Mitrovici, a Crveni krst Kragujevca svojih nekoliko uspešnih inrtervencija u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja starijih.

Ova panel diskusija je poslednji događaj u okviru II Beogradskog festivala mentalnog zdravlja koji je organizovao Pokret za mentalno zdravlje.