Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u poseti migrantskom centru u Krnjači


17.02.2023

Danas je šefica klastera za centralnu i jugoistočnu Evropu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Marija Kristensen stigla u Srbiju kako bi se upoznala sa razvojem globalnog projekta u kome učestvuje Srbija kao zemlja na migrantskoj ruti. Zajedno sa delegacijom Međunarodne federacije i predstavnicima Crvenog krsta Srbije koji sprovodi projekat, Kristensen je posetila centar za migrante u Krnjači.

Projekat pod nazivom „Prevencija, osnaženje, zaštita ljudi na migrantskoj ruti kroz Srbiju“ započeo je aprila prošle godine i tokom devet meseci više od 2000 migranata prošlo je kroz niz radionica koje su vodili zaposleni Crvenog krsta u saradnji sa svojim volonterima. Edukacija u merama prve pomoći i zaštite od trgovine ljudima koju podrazumeva projekat odvija se u četiri centra u Srbiji: Krnjača, Vranje, Tutin i Obrenovac.

Kristensen i predstavnici Crvenog krsta Srbije Centar su posetili u cilju unapređenja programa zaštite  i pomoći ljudima u pokretu i jačanja kapaciteta onih koji im svakodnevno pružaju podršku. U ovom Centru trenutno je smešteno oko 500 osoba iz različitih delova sveta: Burundi, Sirija, Avganistan, Rusija, Ukrajina.

Uz staranje o zdravstvenom stanju i humanitarnim potrebama stanovnika Centra, Crveni krst radi na podizanju svesti dece migranata o različitosti i toleranciji, organizuje raznovrsne humanitarne aktivnosti i od strane migranata i tražilaca azila prepoznat je kao organizacija kojoj se veruje.