Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodna konferencija o migracijama na Zapadnom Balkanu


10.02.2023

Međunarodna konferencija „Migracije na Zapadnom Balkanu – promišljanje kriznih narativa“, u okviru projekta Istraživački centar za migracije, integracije i upravljanje (MIGREC), održana je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2. do 3. februara 2023. godine.

Predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović učestvovala je na panelu o javnim politikama 3. februara zajedno sa Miroslavom Jelačić, Grupa 484, Milenom Timotijević, Kancelarija UNICEF-a u Beogradu, Ljubinkom Mitrović, Kancelarija UNHCR-a u Beogradu. Predstavnica Crvenog krsta Srbije je istakala da su migracije složena pojava sa kompleksnim uzrocima. Urbanizacija je jedan od vodećih uzroka migracija, ne samo u Srbiji već i na globalnom nivou. 

To je globalni trend koji se verovatno neće preokrenuti u doglednoj budućnosti i jedan od njegovih negativnih efekata je stvaranje džepova depopulacije širom nacionalnih teritorija gde je prosečna starost stanovništva mnogo viša od nacionalnog proseka.

Stoga, rad Crvenog krsta koji se fokusira na migracije ima nekoliko različitih pristupa. Jedan je pružanje direktne podrške migrantima koji dolaze u Srbiju i prolaze kroz nju na putu ka Zapadnoj Evropi, ali i pružanje podrške područjima u Srbiji koja doživljavaju negativne efekte unutrašnjih migracija. U svom radu usvajamo pristup zasnovan na pravima. Dakle, migranti koji dolaze i prolaze kroz Srbiju treba da imaju pristup svojim zagarantovanim pravima i mi radimo da doprinesemo tom cilju. Ali isto tako, ljudi koji žive u depopulisanim područjima u Srbiji takođe treba da imaju pristup svojim zagarantovanim pravima, a unutrašnje migracije i depopulacija to čine sve težim. Crveni krst radi i sa ovim zajednicama, nastojeći da pronađe njihove skrivene kapacitete i mobiliše ih.