Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodna obuka na temu prevencije trgovine ljudima


25.10.2022

U periodu od 18. do 20. oktobra 2022. Crveni krst Srbije je bio domaćin međunarodne obuke na temu prevencije trgovine ljudima koja je u Beogradu okupila predstavnike Nacionalnih Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Egipta, Italije, Portugalije i predstavnike iz Centra za saradnju u Mediteranu, ATN mreže i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Pored predstavnika Crvenog krsta, na skupu su učestvovali i predstavnici: OEBS-a, NVO Atina, Save the Children i Pedagoškog drustva Srbije.

Skup je otvorio Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospodin Ljubomir Miladinović, direktorka Centra za saradnju u Mediteranu, gospođa Debora Rull Jala i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije, gospođa Aleksandra Ljubojević.

Evropski dan Borbe protiv trgovine ljudima obeležen je u svetlu konferencije i zajedničke razmene iskustava i dobre prakse, a učesnici obuke su imali priliku da se na praktičan način upoznaju sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije prisustvujući edukativnoj, dečijoj predstavi u “Preventivnom pozorištancetu“ čiji je domaćin bio Crveni krst Pančevo.

Cilj obuke bio je sagledavanje trgovine ljudima u kontekstu migracija i aktuelnih, povećanih rizika, kao i razmena dobrih praksi i rešenja koja se implementiraju u različitim nacionalnim društvima.

Crvenom krst Srbije se zahvaljuje Centru za saradnju u Mediteranu na podršci, kao i svim učesnicima na aktivnom doprinosu obuci, uz iskrene nade da će nastavak ove saradnje biti produktivan i doprineti borbi protiv trgovine ljudima u kontekstu aktuelnih zbivanja na globalnom nivou.