Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILjA NAD STARIJIM OSOBAMA


16.06.2016

«Ne zatvarajmo oči: zaustavimo zlostavljanje  starijih«

U Svečanoj Sali Crvenog krsta Srbije obeležen je 15. jun, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Crveni krst Srbije je u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija organizovao okrugli sto pod nazivom „Ne zatvarajmo oči: zaustavimo zlostavljanje starijih“.

Ovogodišnji okrugli sto bio je posvećen senzibilizaciji javnosti i profesionalaca na temu diskriminacije i nasilja nad starijima uz naglasak na promovisanju nove konvencije Ujednjenih nacija o pravima starijih. Skupu je prisustvovalo sedamdesetsedam zvanica iz javnog, civilnog i međunarodnog sektora, kao i predstavnici medija.

Gospođa Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije je otvorila skup govoreći o sada već desetogodišnjoj tradiciji obeležavanja ovog datuma od strane Crvenog krsta Srbije na čiju je inicijativu ovaj datum u Srbiji i uvršten u kalendar događaja. U njenom izlaganju izneseni su podaci o nasilju nad starijim osobama u Srbiji, uglavnom prikupljeni i obrađeni zahvaljujući kontinuiranoj saradnji između Crvenog krsta Srbije i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i zajednički organizovanim i sprovedenim istraživanjima čiji izveštaji koji ostaju najrelevantniji publikovani podaci o o različitim formama nasilja i zlostavljanja starijih u Srbiji. Poslednje istraživanje studija pod nazivom  “Dobro čuvana porodična tajna” u kojoj je učestvovalo 800 starijih osoba pokazala je sledeće rezultate: da 19,8% starijih osoba u Srbiji doživelo neki oblik zlostavljanja tokom trećeg životnog doba, u poslednjih godinu dana nasilje je doživelo 11% starijih, a višestruko zlostavljanje (kombinaciju više tipova zlostavljanja) doživelo je 5,5% starijih.

Gospodin Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vladi Srbije je potvrdio posvećenost ovog ministarstva daljem radu na suzbijanju i preveniranju nasilja nad starijima, govoreći o potrebi da država sarađuje sa civilnim sektorom i zajednicama na ne samo strateškom pristupu rešavanju ovog problema već i na otvaranju porodica prema zajednici i društvu kako bi se onaj najprikriveniji oblik zlostavljanja starijih – porodični – rešavao zajedničkim naporima. Ministar je najavio novi strateški dokument koji će biti predstavljen vladi Srbije kada bude bila konstituisana kao i sugestiju da se 2017. godina proglasi godinom međugeneracijske solidarnosti.

Gospođa Emila Spasojević je ispred Poverenika za zaštitu ravnopravnosti govorila o pravnim aspektima zaštite starijih i ponovila posvećenost ovog nezavisnog tela rešavanju ovog pitanja i pružanju podrške onima koji prijave da su im prava ugrožena.

Gospođa Marija Raković iz Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija je govorila o dugogodišnjoj saradnji sa Crvenim krstom Srbije na temama koje se tiču starijih i o tome da je Srbija vodeća država u regionu u određenim aspektima zaštite prava starijih osoba i pružanja podrške starijima.

Dr Elisabeth Pittermann iz austrijskog Saveza penzionera je prezentirala austrijska iskustva o borbi protiv nasilja nad starijima govoreći o institucionalnim formama nasilja i zlostavljanja ali i o nasilju u porodici i načinima na koje se to u Austriji rešava pravno i operativno.

Gospođa Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije je predstavila predlog nove konvencije Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba formulisane od strane međunarodne organizacije HelpAge International izlažući detaljno sve forme zaštite različitih prava starijih osoba i harmonizaciju te zaštite sa onim što svakoj osobi društvo garantuje kroz zakonodavstvo i međunarodne sporazume.

Dr Slavica Golubović iz Gerontološkog centra Beogard prezentirala je podatke vezane za diskriminaciju i zlostavljanje starijih osoba koje boluju od demencije i institucionalnim, ali i socijalnim aspektima prevencije i zaštite od ovuih formi nasilja.

U diskusiji koja je usledila, predstavnici javnog i civilnog sektora su govorili o daljim strateškim prioritetima ali i operativnim načinima zajedničkog i komplementarnog rada na rešavanju ovog problema o kome se u društvu i dalje isuviše malo zna i nerado govori.