Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodni dan nestalih, ponedeljak 30. avgust


26.08.2021

Međunarodni dan nestalih, dan kada se svi zajedno sećamo nestalih osoba, kada pozivamo na  solidarnost sa članovima njihovih porodica i pravo porodica da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima, obeležava se u celom svetu svake godine 30. avgusta.

Crveni krst Srbije poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja za porodice nestalih lica ali i čitave zajednice. Rešavanje sudbine nestalih jeste prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije. 

Crveni krst i ove godine skreće pažnju javnosti da ni trideset godina od početka ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije hiljade porodica nisu saznale istinu o sudbini svojih najmilijih, žive u neizvesnosti i još uvek čekaju na odgovor.

Ove godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih u ponedeljak 30. avgusta, održaće se komemorativne konferencije za štampu i okupljanja u više gradova Srbije:

U Beogradu, na trgu Nikole Pašića, okupljanje članova porodica od 11 časova kod pulta Crvenog krsta Srbije,

U Kraljevu, ispred Skupštine grada, svečana Sabornička sala (srednji ulaz), okupljanje članova porodica u 11.30 časova,

U Nišu, ispred Gradske kuće, u ulici 7. jula 2, okupljanje članova porodica od 9.30 časova,

U Gračanici, kod spomenika u centru Gračanice, okupljanje članova porodica u 11 časova

Komemorativna konferencija za štampu biće održana u ponedeljak, 30. avgusta u Skupštini grada Beograda sa početkom u 12 časova uz obraćanje gospodina Duška Čelića, predsednika Koordinacije srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih lica, gospođe Jelene Stijačić, šefice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, gospodina Ljubomira Miladinovića, generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije i gospodina Veljka Odalovića, predsednika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Nakon Konferencije za štampu, svi prisutni gosti i članovi porodica nestalih prošetaće do spomenika posvećenom svim nestalim licima u sukobima od 1991. do 2000. godine u parku Tašmajdan i položiti venac i cveće.

Obraćanja koje će uputiti predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije biće pročitana od strane predstavnika istih organizacija na komemorativnim konferencijama u Kraljevu i Nišu i na skupu porodica u Gračanici.

Članovi porodica nestalih i njihovi gosti će i u Kraljevu, Nišu i Gračanici nakon komemorativnih konferencija ili programa, položiti vence i cveće na spomenike koji simbolizuju stradanje njihovih voljenih članova porodica.