Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodni dan starijih osoba: Otvaranje izložbe fotografija „Mi smo šampioni“


02.10.2018

1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba ove godine obeležen je otvaranjem izložbe fotografija u pešačkoj zoni Beograda, pod nazivom „Mi smo šampioni“. Ova izložba je organizovana u partnerstvu Crvenog krsta Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kroz projekte „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ i „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ a uz razumevanje i podršku kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba, po dvadesetosmi put, ove godine je posvećeno ravnopravnosti i ljudskim pravima starijih, a u skladu sa sedamdesetom godišnjicom usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Izložba fotografija „Mi smo šampioni“ slavi dostojanstvo i doprinos starijih osoba u društvu, podsećajući, takođe i da je socijalna uključenost starijih u svim oblastima važna za razvoj svakog društva. Dodatno, učešće poznatog američkog fotografa Harvija Lojda na izložbi koji ne samo da je sa pune 92 godine i dalje aktivan i stvara, već je i celokupnu svoju poetiku promenio nakon što je ušao u devetu deceniju života, na najbolji način demonstrira vrednost zdravog i aktivnog starenja.

Izložba je svečano otvorena 1. oktobra 2018. godine u pešačkoj zoni Beograda, programom na kome su učestvovali predstavnici Crvenog krsta Srbije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, stariji i mlađi volonteri Crvenog krsta, mlade dobitnice nagrada za radove posvećene temi starenja i starosti u Srbiji, Američki ambasador, Njegova ekselencija Kajl Skot, predstavnik kancelarije Evropske unije Ingve Engstrom, kao i Harvi Lojd, fotograf. Program je vodila Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, Prof. dr Dragan Radovanović je govorio o svim aktivnostima koje Nacionalno društvo sprovodi za starije i zajedno sa starijima, od tradicionalnih programa pomoći, pa preko grupa samopomoći za starije osobe do inicijativa za socijalno uključivanje i međugeneracijske saradnje. Posebno je naglašen značaj regionalnog projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ koji u pet država Zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije, a uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je o značaju međugeneracijske solidarnosti i saradnje i projektu „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ koji prikuplja literarne, likovne i foto radove učenika osnovnih škola na temu starenja i starijih u Srbiji.

Predstavnik Evropske unije, Ingve Engstrom govorio je o demografskim promenama koje su veoma izražene u Evropi i potrebi da se društva prilagode starenju populacije kroz adaptiranje tržišta rada, veće prepoznavanje doprinosa koji starije osobe daju društvu i osnaživanje starijih da zadrže kontrolu nad svojim životima i što duže žive u dobrom zdravlju.

Američki ambasador, Kajl Skot je govorio o tome da i države u kojima demografsko starenje još uvek nije tako izraženo treba da se pripremaju za budućnost u kojoj će biti potrebno prilagođavanje većem udelu starijih u stanovništvu, podsećajući da one mogu da uče od država koje se danas sa ovim suočavaju i pronalaze rešenja, poput Srbije.

Harvi Lojd, fotograf koji je sa devedeset dve godine i dalje aktivan i kreativan govorio je o neophodnosti prepoznavanja da su upravo današnje starije osobe kreirale društvo u kome svi živimo i da one zaslužuju poštovanje, ljubav i svaku vrstu podrške. On se i zahvalio Crvenom krstu Srbije na organizaciji ove izložbe podvlačeći njenu dostojanstvenost i inovativnost. 

Izložba „Mi smo šampioni“ biće dostupna u beogradskoj pešačkoj zoni do sedmog oktobra.