Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA – 5. DECEMBAR


04.12.2017

Crveni krst Srbije obeležava Međunarodni dan volontera 5. decembra 2017. godine u 10:45 u svečanoj sali Crvenog krsta Srbije, Simina 19, Beograd.

Slogan Međunarodnog dana volontera ove godine je ,,Volonteri deluju prvi. Ovde. Svugde'' (Volunteers Acts First. Here. Everywhere). Ove godine Crveni krst Srbije će Međunarodni dan volontera obeležiti zajedno sa agencijama Ujedinjenih nacija u Srbiji. (Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine nastao program Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV)).

Predviđeno je da se medijima obrate gospodin Bratislav Rančić, načelnik uprave za civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Vesna Milenović, generalni sekretar  Crvenog krsta Srbije i gospodin Mišel Sen Lo, vršilac dužnosti stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Program obeležavanja Međunarodnog dana volontera počeće u 11 časova. Nakon obraćanja predstavnika Crvenog krsta Srbije, Ministarstva i Tima UN, u periodu od 11:30 do 13:30 istaknuti volonteri Crvenog krsta Srbije i predstavnici UN volontera predstaviće svoja iskustva u izvršavanju volonterskih zadataka i pružanju pomoći ugroženim ljudima u nesrećama u skorijoj istoriji Srbije (tokom poplava 2014. godine i migrantske situacije 2015. godine).

U događaju će učestvovati 90 učesnika (volonteri Crvenog krsta Srbije koji se anagažuju u slučaju nesreća radi pružanja pomoći stanovništvu, UN volonteri u Srbiji i studenti Fakulteta bezbednosti).

U skladu sa definisanim sloganom, Crveni krst Srbije će ovogodišnji Svetski dan volontera posvetiti volonterima koji se angažuju u slučaju nesreća. Volonteri Crvenog krsta Srbije tokom majskih poplava 2014. godine angažovali su se na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u ukupnom trajanju od 923.161 sati (podatak za period od 14. maja do 27. avgusta 2014. godine). Tokom skupa Crveni krst Srbije će predstaviti stečena iskustva u angažovanju i direktan rad volontera Crvenog krsta Srbije obučenih za delovanje u nesrećama. UN volonteri na ovom skupu će predstaviti svoja iskustva i angažovanje tokom migranstke krize.

U zajedničkom obeležavanju ovog Međunarodnog dana volontera želimo da naglasimo i pošaljemo poruku da je od izuzetnog značaja rad na obuci volontera u cilju efikasnijeg delovanja u nesrećama i vremenu kriza. 

Crveni krst Srbije u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Srbije kontinuirano radi sa volonterima u svakoj sredini u Srbiji. Tokom 2016. godine volonteri su kroz mrežu Crvenog krsta  na organizovan način donirali u korist zajednice  825.685 sati stručnog dobrovoljnog  rada za kojim se ukazala potreba. U 2016. godini u organizacijama Crvenog krsta dodeljeno je istaknutim volonterima 4.751 priznanje za volonterski rad.