Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Milion kilometara u ime humanosti


09.05.2022

Polaganjem venca na spomen-ploču koja se nalazi na  zgradi Jugoslovenske  kinoteke, mestu gde je 6. februara 1876. godine osnovano Srpsko Društvo Crvenog krsta, u to vreme zgradi Beogradske opštine - sagrađene 1846., i posetom izložbi „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đođević“u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, osnivaču i Crvenog krsta u Srbiji, Crveni krst Srbije započeo je obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Svetski Dan Crvenog krsta  ove godine obeležava se pod sloganom  Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca ''Zajedno činimo svet humanijim.''

Centralnom događaju u prostorijama Crvenog krsta Srbije prisustvovali su visoki zvaničnici i volonteri naše organizacije čija mreža pokriva celu teritoriju Srbije. Tom prilikom, prisutnima su se obratili predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić i naša poznata košarkašica, koja je ujedno i promoterka kampanje Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“, Nataša Kovačević Stojaković.

Radovanović je podsetio da je nastojanje da se ublaži patnja ranjenika tokom ratnih vremena pre 159 godina bio povod za osnivanje Međunarodnog pokreta Crvenog krsta. Istakao je da su događaji i u našem dobu, koje karakterišu nedaće ljudi, poziv da se posvetimo dobročinstvu i da razvijemo empatiju. Predstavio je širok spektar aktivnosti koje obavlja Crveni krst i ukazao na najvažnije rezultate u poslednje dve godine. „Crveni krst je na čitavoj teritoriji Republike Srbije pomogao najugroženije podelivši 500.000 paketa hrane i higijene, reagovao na 132.000 poziva ljudi za nabavku hrane, lekova u vreme vanrednog stanja, podržavši 1.200.000 građana u procesu vakcinacije. Naši volonteri su uložili oko 800.000 volonterskih časova pružajući pomoć najugroženijima. Primili smo pola miliona telefonskih poziva pružajući važne informacije i psihosocijalnu podršku sugrađanima. Na obavljanju poverenih zadataka, volonteri i zaposleni su prešli oko 1.100.000 kilometara, uz snažnu podršku partnera i saradnika.“

Predsednik Crvenog krsta Srbije je podvukao značaj velike porodice volontera koji su uvek spremni da daju sve od sebe u ime vrednosti koje promoviše Crveni krst. On se zahvalio na pomoći svima koji su učestvovali u radu Crvenog krsta tokom godina i podsetio na reči blaženopočivšeg patrijarha Pavla: „Kada se dete rodi ceo svet se raduje a ono plače, živimo tako da kada umremo ceo svet plače a mi se radujemo.“

Rečima: " Činimo dobra dela jer tako stvaramo bolji svet,“ završio je svoj govor profesor dr Radovanović.

Ministarka Kisić ukazala je da su nas godine pandemije stavile pred zadatak koji smo mogli da prebrodimo samo u čvrstom zajedništvu, a da je uloga Crvenog krsta bila u tom zadatku velika. Ona je ukazala na dugotrajno partnerstvo i veliki broj projekata koje Ministarstvo i Crveni krst ostvaruju i čestitala volonterima i članovima Crvenog krsta praznik. „Koristim priliku da potvrdim jasnu opredeljenost Republike Srbije da nastavi sa podrškom Crvenom krstu Srbije kako bismo našu zajednicu učinili još humanijom i solidarnijom“, zaključila je ministarka.

Poseban akcenat na proslavi stavljen je na kampanju „Život u tvojim rukama“ koju je Crveni krst Srbije pokrenuo prošle godine.

Naša košarkašica Kovačević je, govoreći o svom motivu da se priključii kampanji „Život u tvojim rukama“ koja promoviše edukaciju o merama prve pomoći prilikom naglog srčanog zastoja, istakla kako je od velikog značaja da svi naučimo da pomognemo unesrećenom ukoliko doživi zastoj srčanog rada. Ona je istakla da je veoma srećna što je prošla edukaciju i što će biti u prilici da pomogne ukoliko zatreba.

U Beogradu su uz podršku Skupštine grada Beograda, 7. maja uveče  u boje Crvenog krsta bili osvetljeni: Brankov most i most na Adi, Palata „Albanija“ i Fontana na trgu Slavija.

Ovim događajima započela je nedelja Crvenog krsta u okviru koje je planiran niz aktivnosti širom Srbije.