Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Minimum standarda


13.04.2017

Komplet alatki za usluge pomoći u kući u zajednici za zaposlene i volontere

Trend starenja populacije će najverovatnije predstavljati ekonomski i socijalni izazov pojedincima, zajednicama i državi jer će potrebe za uslugama zdravstene zaštite pružanja nege rasti.

Kako bi se na ovaj problem blagovremeno odgovorilo i kako bi se podstakao razvoj kvalitetnih usluga pomoći u kući, te unapredio kvalitet života osoba kojima je potrebna nega i pomoć, međunarodna radna grupa sastavljena od predstavnika Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i različitih nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca sastavila je komplet minimalnih standarda za pomagače u kući i volontere koji pružaju usluge pomoći u kući u zajednici.

Ovaj komplet alakti za usluge pomoći u kući u zajednici sastoji se iz četiri toma:

Tom 1: Opisuje minimalne standarde za pružanje i organizovanje usluga pomoći u kući u zajednici namenjene starijim osobama, osobama sa invaliditetom i osobama sa hroničnim bolestima koje takođe mogu spadati u starije.

Tom 2: Ovaj tom se usredsređuje na znanja i veštine potrebne osobama koje organizuju ili u zajednici direktno pružaju usluge pomoći u kući. Ovo obuhvata poznavanje procesa starenja, dobru komunikaciju, umeće rešavanja sukoba, mapiranje potreba, organizovanje podrške, saradnje, prepoznavanja zlostavljanja ili nasilja i poznavanje postupka u slučaju sumnje na nasilje ili zlostavljanje.

Tomovi 3 i 4: Ovi tomovi sadrže programe obuke za volontere koji pružaju usluge pomoći u kući, a na osnovu sadržaja prva dva toma. Obuka za volontere je dizajnirana tako da je može držati jedan iskusan zaposleni. Obuka za pomagače koja je mnogo duža i rigoroznija dizajnirana je tako da je drži profesionalni trener specijalizovan za pomoć u kući.

U izradi minimalnih standarda učestvovali su i predstavnici Crvenog krsta Srbije.