Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Monitoring poseta Crvenom krstu Subotica


30.01.2024

U ponedeljak 29. januara 2024. godine su koordinatori projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize COVID-19 i budućih kriza“, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević posetili crveni krst Subotica, jedan od centara u kojima su tokom prethodne tri godine sprovođene aktivnosti direktne podrške starijim osobama i osobama sa invaliditetom. Tokom ove posete, akcenat je bio na aktivnostima zdravog starenja i razgovoru sa samim korisnicima koji su izrazili veliko zadovoljstvo strukturiranim aktivnostima koje su sa njima radili volonteri. Projekat su ocenili kao važan i koristan za njihovo zdravlje i radionice su redovno trajale duže od predviđenih sat vremena na zahtev samih korisnika.

Njihova nada je da će u nekom narednom projektu sa sličnim fokusom biti prilike i za jače akcentovanje međugeneracijske solidarnosti, odnosno aktivnosti u kojima će zajednički učestvovati osobe starije i mlađe generacije. Predloženo je da se u budućim projektim posle predavanja o zdravoj ishrani stavi u zadatak starijim i mlađim osobama da spreme hranu od istih namirnica, da bi se videlo kako koja generacija vidi zdravu hranu.

Takođe, naglašeno je da su fizičke aktivnosti tokom radionica bile vrlo korisne i mnogi su nastavili da ih rade individualno kod kuće, a predlog je da u nekom budućem projektu u fizičke aktivnosti bude uključen i ples.

Projekat finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a njime u pet zemalja regiona koordinira Crveni krst Srbije.

„Ja sam bila kao stara mašina koju su oni očistili za novo korišćenje. Stvorili su novu ljubav i ja sam još uvek tu.“ – Gabi.

„U ovim aktivnostima osećaš da si nešto dobio ali i da si nešto pružio. Od ’fizičkih vežbi’ se i bolje psihički osećam.“ – Mara.