Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Monitoring poseta organizaciji Lužničke rukotvorine ŽEC, Babušnica


04.09.2018

U ponedeljak 3. septembra 2018. godine predstavnici Crvenog krsta Srbije posetili su organizaciju Lužničke rukotvorine ŽEC iz Babušnice u okviru monitoring posete na projektu „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ (TASIOP). Ova organizacija je tokom deset meseci implementirala mikroprojekat „Da budemo vidljivi“, kao deo TASIOP projekta i uz podršku Crvenog krsta Srbije, usmeren pre svega na bolju socijalnu uključenost starijiih žena koje žive na selu.

Tokom posete predstavnici Crvenog krst Srbije obišli nekoliko starijih osoba koje žive same u selima u okolini Babušnice i uverili se u to koliki je izazov poboljšati njihovu socijalnu uključenost. U pitanju su naselja udaljena od puteva, do kojih se može doći samo kombinacijom terenskog vozila i pešačenja. U ovim selima veliki broj kuća je napušten a stanovništvo čine uglavnom starije žene. Dostupnost usluga zdravstvene ili socijalne zaštite je ovim starijim osobama otežana, kao i različiti vidovi učestvovanja u životu lokalne zajednice.

U okviru svog mikroprojekta, organizacija Lužničke rukotvorine ŽEC je radila sa ovim starijim ženama, organizujući okupljanja, radionice i edukacije na temu prevencije zlostavljanja starijih. Jedna od najvažnijih aktivnosti je bilo prikupljanje tradicionalnih i zaboravljenih recepata po kojima one još uvek spremaju hranu. Ovi recepti su sakupljeni u kuvar „Lužnički recepisi“ gde su sve žene potpisane uz recepte koje su dale i na ovaj način one su motivisane za jače učešće u životu zajednice. Time se jača i njihova svest da ovim kuvarom doprinose lokalnoj zajednici i očuvanju kulturne baštine svog kraja.

Projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ realizuje se uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog crvenog krsta a njime u pet država Zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije.