Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Monitoring poseta partnerima u Albaniji


15.09.2023

U okviru regionalnog projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“, koordinatori projekta Nataša Todorović i dr. Milutin Vračević su posetili partnere u Albaniji. Ovo je bila monitoring poseta tokom koje su održani sastanci sa paretnerima u Albaniji, kao i organizovane posete organizacijama civilnog društva koje u okviru projekta rade sopstvene male projekte finansirane putem mikrograntova.

Koordinatori projekta sastali su se sa Arturom Katucijem, Generalnim sekretarom Albanskog Crvenog krsta kao i sa finansijskom službom ovog Nacionalnog društva, i razgovarali o implementaciji projekta i poslednjim aktivnostima u toku treće godine a koje će obuhvatiti i kampanju javnog zagovaranja zasnovanu na rezultatima istraživanja o pristupu uslugama dugotrajne nege i preporukama za donosioce odluka.

Sastanci su takođe održani sa Albanskom asocijacijom gerijatara i gerontologa, drugim partnerom u projektu u Albaniji. Organizovana je i poseta organizaciji koja implementira mikrogrant u Korči i tamo ima četiri dnevna centra za starije osobe. Koordinatori projekta su obišli dva centra od kojih je jedan ekskluzivno za starije Rome i Romkinje. U Korči je dodatno organizovana i poseta kancelariji međunarodne organizacije Dorcas gde je diskutovano o potencijalnoj budućoj saradnji u regionu. Koordinatori su posetili i opštinsku organizaciju Crvenog krsta Korča.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta, dok projektom u regionu Zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije.