Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Monitoring poseta Ribarskoj banji, dostupnost osobama sa invaliditetom


30.06.2023

U okviru svojih redovnih monitoring aktivnosti, predstavnici Crvenog krsta Srbije su učestvovali u aktivnosti organizacije Savez za pristupačnost Srbije (SAPS). Ova aktivnost je obuhvatila posetu Ribarskoj banji, razgovor sa direktorom i proveru dostupnosti usluga rehabilitacije za osobe sa invaliditetom.

Ova aktivnost deo je mikroprojekta koji Savez za pristupačnost Srbije sprovodi sa podrškom Crvenog krsta Srbije, a što je opet deo osnaživanja organizacija civilnog društva predviđenog projektom „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize COVID-19 i budućih katastrofa“ kojim koordinira Crveni krst Srbije u pet država regiona a uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta. U konkretnom mikroprojektu „#ŽivotJeBanja“ koji SAPS sprovodi od kraja prošle godine predstavnici ove organizacije obilaze banjski smeštaj u Srbiji kako bi ocenili u kojoj meri je on prilagođen osobama sa funkcionalnim ograničenjima, kakva je dostupnost različitih objekata, usluga i kapaciteta, da bi uz ocene bile ponuđene i preporuke kako da se dostupnost unapredi. Ova aktivnost je u skladu sa članom 25 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i obavezom priznavanja osobama sa invaliditetom prava na ostvarivanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda bez diskriminacije zasnovane na invaliditetu.

Do sada je SAPS u okviru projekta „#ŽivotJeBanja“ obišao osam banja u Srbiji i kreirao iscrpne izveštaje a javna prezentacija ovih izveštaja i preporuka održaće se pred kraj implementacije projekta, kasnije ove godine.