Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Monitoring poseta Srpskom udruženju za Alchajmerovu bolest (SUAB)


21.07.2023

U okviru serije monitoring poseta, Nataša Todorović koordinatorka projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize COVID-19 i budućih katastrofa“ posetila je u četvrtak 20. jula 2023. godine Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest (SUAB) kako bi prisustvovala radu sa korisnicima u okviru mikroptojekta koji SUAB sprovodi. Ovaj mikroprojekat je deo podrške koju Crveni krst Srbije pruža organizacijama civilnog društva na lokalnom nivou kroz male grantove, a što je deo šireg rada na izgradnji kapaciteta civilnog društva da pomaže i uključuje starije osobe i osobe sa invaliditetom u Srbiji i još četiri države regiona Zapadnog Balkana. Ovaj trogodišnji projekat podržavaju Evrpska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst, a Crveni krst Srbije je zadužen i za koordinaciju rada svih partnera u regionu.

Aktivnosti Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest usmerene na direktan rad sa korisnicima odvijaju se kroz redovne radionice. Na njima osobe sa dijagnozom demencije učestvuju u stukturiranim aktivnostima u planiranim i organičenim vremenskim periodima, a koje vode obučeni saradnici SUAB-a. Ove aktivnosti usmerene su na očuvanje socijalnih, kognitivnih i fizičkih sposobnosti i kapaciteta korisnika i doprinose unapređenju kvaliteta njihovog života. Korisnima stečena i obnovljena znanja i veštine pomažu da budu aktivniji i uzimaju učešće u životu zajednice a njihov boravak na radionicama obezbeđuje i vreme za predah njihovim članovima porodice. Radionice vode studenti treće godine psihologije i studenti socijalnog rada i rad je organizovan tako da svaki korisnik ima jednog volontera zaduženog za sebe.

Aktivnosti radionica koje traju između dva i tri sata svakog četvrtka obuhvataju radno-okupacionu i rehabilitacionu terapiju, ali i slikanje, crtanje i bojenje i zabavne aktivnosti, sve zasnovane na ekspertizi stručnjaka koji volontiraju za SUAB. Ovo je bila i poslednja radionica pre letnje pauze nakon koje će i mikroprojekat ući u završnu fazu.