Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Mreža ISP – Udruženje istraživača socijalnih prilika – TASIOP mikroprojekat


15.01.2018

Mreža ISP – Udruženje istraživača socijalnih prilika je jedna od organizacija civilnog društva koja je dobitnik malog granta u okviru konkursa Crvenog krsta Srbije za mikroprojekte, a koji je deo regionalnog projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” (TASIOP). Jedna od aktivnosti ove organizacije je međugeneracijsko okupljanje i druženje - ISP evergrin, svake druge subote u mesecu. Radi se o okupljanju eksperata različitih generacija koji razgovaraju o važnim pitanjima iz oblasti socijalne politike. Na svakom sastanku po tri osobe –penzionisani istraživač, istraživač koji je radno aktivan i student – govore o određenoj temi. Sastanak u okviru projekta održan je u subotu 13. januara 2018. godine u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, a tema je bila “Država blagostanja”. O temi su govorili: prof.dr Miroslav Ružica, sociolog, Žarko Šunderić, saradnik Centra za socijalnu politiku i Miloš Todorović, student antropologije.  Svi prisutni su se složili da je izlaz u dobrom upravljanju i da je potrebno očuvati granice sistema i omogućiti njegov razvoj. Agent promene treba da budu socijalni pokreti i veća aktivacija profesionalaca. Treba stvoriti mrežu država blagostanja na Zapadnom Balkanu.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Crvenog krsta Srbije Nataše Todorović i dr Milutina Vračevića, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić.

Sastanak je deo regionalnog projekta ’’Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba’’ (TASIOP), koji je finansiran od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta, a kojim koordinira Crveni krst Srbije.