Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Nacionalni dan bez duvanskog dima – 31. januar


30.01.2013

Svake godine 31. januara se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima je posvećena daljoj podršci Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i zaštiti od izloženosti duvanskom dimu koja je sada najveća u domaćinstvima, a slogan je ”DOMAĆINSTVA BEZ DUVANSKOG DIMA”. Koliko je štetan duvanski dim, pokazuje podatak da kod više od 80% bolesti jedan od najbitnijih riziko-faktora jeste duvanski dim.

Duvanski dim godišnje ubije pet miliona ljudi, a još  600.000 trpi posledice od izloženosti duvanskom dimu. Pored sopstvenog života i zdravlja, pušači utiču i na zdravlje svojih najbližih, koji su tada pasivni pušači i unose duvanski dim nevoljno u svoj organizam.

Prema podacima "Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut" trećina odraslih stanovnika Srbije puši, a u skoro polovini domaćinstava pušenje je u potpunosti dozvoljeno. Duvanski dim utiče na sve članove porodice ali u različitoj meri, zavisno od uzrasta i zdravstvenog stanja. Izloženost duvanskom dimu nikada nije bez rizika. Pasivni pušači udišu oko 4000 istih hemikalija koje udišu i pušači, a samo jedan sat proveden u društvu pušača predstavlja skoro sto puta veći rizik od nastanka raka pluća u odnosu na 20 godina provedenih u zgradi od azbesta. Rizik nastanka raka pluća kod nepušača izloženih duvanskom dimu veći je 20–30 procenata, a rizik nastanka bolesti srca veći je za 23 procenta. Pušenje duvana odgovorno je za svaki peti slučaj KVB i svaki treći slučaj raka. Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu. Pasivno pušenje kod dece ima brojne zdravstvene posledice: češće su infekcije disajnih organa, posebno bronhitis i upala pluća, smanjenje plućne funkcije, pojava i/ili pogoršanje astme, oboljenja srednjeg uva i češće bolesti srca i krvnih sudova u odraslom životnom dobu. Mnogi roditelji ne znaju da duvanski dim utiče i na ponašanje dece i mentalne funkcije pamćenja, a deca pušača i sama češće počinju da puše već u tinejdžerskom uzrastu. Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru odnosi se na javne institucije,  njime se ne može regulisati zabrana pušenja u domaćinstvu, već je to ostavljeno na savesti svakog građanina.

Nekoliko saveta onima koji su odlučili da se oslobode zavisnosti od cigarete:

  • odmah po ustajanju pojedite jednu narandžu ili popite sok od ceđene narandže
  • tokom dana uzimajte što više vode i kad osetite želju da zapalite cigaretu popijte čašu vode
  • jedite što više povrća, voća i supe
  • ne posežite za grickalicama kao zamenom za cigaretu
  • tuširajte se što češće da se nikotin ispere i sa kože
  • izaberite neku fizičku aktivnost prema vašim mogućnostima, za početak neka to bude duža šetnja brzim hodom (ako vam mogućnosti dozvoljavaju idite na posao peške)
  • zamolite prijatelje i porodicu da vam budu podrška
  • nemojte se svaki sat podsećati na to kako niste zapalili već sat, dva, tri, pet….jednostavno živite svoj život, a u njemu sigurno  cigareta nije  glavna stvar

Namirnice koje treba koristiti u toku odvikavanja od pušenja: sok od pomorandže, brokoli i kupus, jabuka, celer, mleko, čaša crnog vina dnevno.

Namirnice koje treba izbegavati u toku odvikavanja od pušenja: alkohol, kafa, čaj.