Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

“Nasilje nad starijim osobama” edukacija u Bezdanu


08.12.2021

U Bezdanu 3. decembra je održana edukacija za starije osobe na temu „Nasilje nad starijim osobama“. Edukaciju je vodila Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije, a edukaciji je prisustvovalo 20 starijih osoba koje žive u Bezdanu. Prisutni na edukaciji su mogli da se upoznaju sa vrstama nasilja, kako ga prepoznati, kao i koje institucije i procedure postoje ukoliko ga je potrebno prijaviti.

Tipovi nasilja nad starijim ljudima su: fizičko, psihičko, finansijsko, seksualno, zanemarivanje, samozanemarivanje i napuštanje. Povećani rizici od nasilja su najčešće u korelaciji sa godinama, polom, funkcionalnom zavisnošću i socijalnom izolacijom. Na primer, starije žene koje su u penziji su pod većim rizikom od nasilja u odnosu na starije žene koje još uvek rade.

Tokom edukacije učesnici su imali prilike da saznaju i ko su najčešći nasilnici prema starijim osobama ali i koji faktori rizika su u porastu od početka globalne krize COVID-19.

Na edukaciji je prikazan i promotivni film „Otvori oči“ koji je nastao kao deo projekta „Osnaživanje starijih žena: prevencija nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji (EmPreV)“ a koji je ljubazno ustupila Australijska komisija za ljudska prava. Film je ranije prikazivan u poštama širom Srbije. Učesnici su primetili da je nasilje nad starijima u velikoj meri prisutno na svim mestima na svetu, te i da je ono prvenstveno nad ženama zastupljeno u Srbiji. Na radionici su prisustvovale i kolege iz Crvenog krsta Sombora.