Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Nastavak kampanje „Život u tvojim rukama“ na Adi


11.08.2023

Crveni krst Srbije pridružio se na Adi događaju pod nazivom „Košarka bez granica“ koji je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa Klubom košarkaša u kolicima Singidunum Crvena Zvezda.

Događaj je upriličen povodom obeležavanja 100 godina košarke u Srbiji. Prisutnima se obratio predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović. On je još jednom ukazao na nagli srčani zastoj kao zdravstveni problem koji u najvećoj meri pogađa sportiste. Radovanović je naglasio da je upravo zbog porasta broja sportista koji su na takmičenju ili na treningu doživeli nagli srčani zastoj Crveni krst Srbije pokrenuo kampanju „Život u tvojim rukama“ i objasnio da ona podrazumeva pružanje laičke prve pomoći kada do ovakvog stanja dođe. Volonteri su prikazali proces prepoznavanja naglog srčanog zastoja i pružanja neodložne pomoći uz korišćenje automatskog spoljašnjeg defibrilatora.

Svi prisutni imali su priliku da budu deo obuke esperata, a svi zainteresovani građani mogli su da nauče ovu životno važnu veštinu.

U događaju „Košarka bez granica“ novinari su se oprobali u „3na3“ basketu u kolicima, leđa u leđa sa najboljim košarkašima u ovom sportu, pod vođstvom kapitena reprezentacije Željka Ćirkovića i uz Vladu Kuzmanovića, proslavljenog košarkaša Srbije.