Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

NOVINARI U BAOŠIĆU


18.07.2013

Crveni krst Srbije organizovao je i ove godine posetu novinara Dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošiću. Put mora krenulo je 16 novinara, snimatelja i fotoreportera iz:  TANJUGa, “Politke“, „Danasa“, „Naših novina“, Radio Beograda – program 202, TV „Delta“ iz Novog Sada, „TV Lav“ iz Užica, “Vesti“, “Privrednog pregleda“, Radio „Slovoljubve“, informativne službe Srpske pravoslavne crkve i slovenačke državne agencije (S:TVA). Poseta novinara trajala je od 11. do 14. jula 2013. godine, a u to vreme u objektu boravilo je: 50 dece korisnika narodnih kuhinja iz Novog Pazara i Tutina, 50 dece iz enklava na Kosovu i Metohiji, đaci pešaci iz isturenih školskih odeljenja, 50 dece romske nacionalnosti koja su uspešno završila školsku godinu i čiji boravak na moru finansira Skupština grada Novog Sada, 50 obučenih mladih volontera koji su uključeni u program „Promocija humanih vrednosti“ Crvenog krsta Srbije i 12 dece koje je na odmor uputio Crveni krst Rume.

Sredstva za oporavak dece na moru prikupljena su od građana Beograda tako što je sa martovskom uplatnicom „Infostana“ stigla i pojedinačna  uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom se građani pozivaju da učestvuju u ovoj akciji.

Na ovaj način je do 6. jula 2013. prikupljeno 3.816.881,87 dinara, a u akciji je učestvovalo 8.863 Beograđanina koji su uplatili sredstva za oporavak dece na moru.

Pored građana Beograda pozivu Crvenog krsta Srbije odazvalo se i 23 firme i preduzeća koja su svojim sredstvima pomogli oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka na moru. Najmanja uplata na uplatnici Crvenog krsta Srbije iznosila je 9 dinara, a najveća 20.000 dinara.

Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu.

Od ovih sredstava na moru će tokom ove sezone boraviti 147 dece korisnika  narodnih kuhinja i đaci pešaci iz Vladičinog Hana, Leskovca, Tutina, Novog Pazara, Babušnice i Bele Palanke. Deca će u odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošiću boraviti od 26. juna do 2. avgusta 2013. godine u tri smene po deset dana. Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti.

Pored toga Crveni krst Srbije je uputio i 49 dece đaka pešaka iz Bora i Zaječara čiji boravak je finansiran iz sredstava građana i firmi prikupljenih tokom 2012. godine, a po želji donatora namena je bila  oporavak dece.

Crveni krst Srbije će ove sezone na oporavak poslati oko 1.300 dece, a za njih će, u zavisnosti od afiniteta, biti organizovane kreativne radionice, koje realizuju 48 edukovanih mladih volonteri Crvenog krsta Srbije iz Negotina, Mionice, Rume, Kikinde, Užica, Novog Sada, Starog Grada, Rakovice, Šapca, Kraljeva, Kragujeca i sa Kosova i Metohije. Takođe, ovoga leta 8 obučenih volontera Crvenog krsta organizovaće u svakoj smeni dece radionice koje se odnose na prevenciju trgovine ljudima u okviru programa koje Crveni krst realizuje uz podršku  Švajcarske organizacije za  razvoj i saradnju (SDC).

Odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima u vreme boravka novinara obišla je i mr Marina Jovićević, generalni konzul Republike Srbije Konzulata u Herceg Novom.