Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

OBELEŽAVANjE 7. APRILA, SVETSKOG DANA ZDRAVLjA


09.04.2013

"Da li ste pod pritiskom? Arterijska hipertenzija – od prevencije do rehabilitacije"

Svake godine 7. aprila u celom svetu se obeležava Svetski dan zdravlja kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Svetski dan zdravlja je globalna kampanja koja poziva lidere svih zemalja da se fokusiraju na jedan od javnozdravstvenih problema od globalnog značaja i pruža mogućnosti da se započne udružena akcija u cilju unapređenja zdravlja i blagostanja ljudi. Tema Svetskog dana zdravlja 2013. godine je "Da li ste pod pritiskom? Arterijska hipertenzija – od prevencije do rehabilitacije."

Svake godine Crveni krst Srbije uključuje se u obeležavanje Svetskog dana zdravlja kroz različite aktivnosti na celoj teritoriji Republike Srbije. Jedan od naših ciljeva je podizanje svesti javnosti o značaju prevencije bolesti i promociji zdravih stilova života. Ove godine 8. aprila sa početkom u 11 časova u Svečanoj sali Crvenog krsta Srbije organizovano je predavanje "O hipertenziji". Ovo predavanje Crveni krst Srbije i mreža HumanaS organizuju u partnerstvu sa Gerontološkim centrom Beograd i Zavodom za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje .

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. U Srbiji približno 47% odraslog stanovništva ima hipertenziju, odnosno svaki drugi odrasli muškarac i 2/5 odraslih žena.

Faktori rizika za nastanak hipertenzije uključuju pušenje, nepravilnu ishranu, fizičku neaktivnost. Svaka treća žena, skoro svaki četvrti muškarac i svaka peta mlada osoba uzrasta od 15 do 19 godina je u kategoriji svakodnevnih pušača. Nedovoljno je fizički aktivno 68% stanovnika, 20% stanovnika ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora namirnica, a skoro svaki drugi stanovnik Srbije jede ribu manje od jednom nedeljno. Promenom načina života osoba može da utiče na faktore rizika. Kompetentan odgovor zdravstvenog sistema u oblasti prevencije, kontrole, lečenja i rehabilitacije predstavlja veliki izazov za zdravstveni sistem kako u svetu tako i u našoj zemlji.