Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava


13.12.2022

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je 10. decembra 2022. godine svečanost u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije. Proslava pod sloganom „Da niko ne bude izostavljen – obeležavanje 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“ organizovana je u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misijom OEBS u Srbiji, a pod pokroviteljstvom Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije.

U sklopu obeležavanja ovog datuma a koji označava i 75. godišnjicu usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ministarstvo je zajedno sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji izradilo smernice za donosioce odluka o primeni pristupa zasnovanog na ljudskim pravima i principa „Da niko ne bude izostavljen“, a u okviru samog događaja organizovana su četiri tematska panela.

Nataša Todorović, stručna saradnica i psihološkinja iz Crvenog krsta Srbije učestvovala je na panelu „Da niko ne bude izostavljen – solidarnost za sve generacije“ i prilikom svog obraćanja predstavila rezultate istraživanja o međugeneracijskoj solidarnosti rađenog u petnaest opština u Srbiji. Ovo istraživanje pokazalo je da je porodična solidarnost najjače izražena u domenu emocionalne solidarnosti, solidarnosti u kontaktu i funkcionalne solidarnosti, dok se uloga države prepoznaje kao najvažnija u domenu pružanja finansijske podrške starijima. Što se tiče kvaliteta života, javne politike u budućnosti koje se bave kvalitetom života starijih treba da se usredsrede na tri oblasti:

  • kvalitet i dostupnost obrazovanja (kako u detinjstvu tako i tokom celog životnog ciklusa, uključujući starije životno doba),
  • dobre usluge preventivne zdravstvene zaštite tokom celog životnog ciklusa
  • finansijska sigurnost u starijem životnom dobu.

Svakako međugeneracijsku solidarnost najbolje opisuje rečenica poznate antropološkije Margaret Mead da su veze između generacija neophodne za mentalno zdravlje i stabilnost nacije.